Putin upozorava Izrael

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Izrael da ne prodaje oružje Ukrajini, kao odgovor na odluku Rusije da odobri prodaju protivraketnog sistema Iranu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u međuvremenu osudio tu odluku Moskve, upozorivši da će se time samo podstaći iranska regionalna agresija, navode izraelski mediji.

"To je izbor izraelskog rukovodstva. Njihovo je pravo da rade ono što misle da je odgovarajuće. Ako je (oružje koje žele da prodaju) smrtonosno oružje, mislim da će biti kontraproduktivno. Samo će dovesti do još jedne runde sukoba, povećati broj žrtava i ishod će biti isti," prenose danas izraelski mediji izveštaje ruskih medija od sinoć.

Netanijahu je danas izjavio da je "Izrael ozbiljno zabrinut zbog ruskog snabdevanja Irana raketima S-300, dok Iran konstantno povećava agresiju u regionu."

"Izrael takođe gleda sa zabrinutošću da te agresije nisu zabeležene u okvirnom sporazumu s Iranom i da (konačni ) sporazum nije uslovljen njihovim okončanjem," dodao je Netanijahu.

Putin i Netanijahu su o tome već razgovarali i Netanijahuov kabinet je saopštio da je on zvao Putina u utorak prošle nedelje da protestuje zbog plaranine isporuke S-300 vazdušnog sistema Islamskoj Republici Iranu. Kremlj je potvrdio poziv istog dana.U saopštenju Netanijahuovog kabineta je navedeno da je on "izrazio zaprepašćenjeIzraela zbog odluke... (i) rekao predsedniku Putinu da će taj korak samo povećati agresiju Iranu u regionu i destabilisati bezbednost na Bliskom istoku."

U odgovoru "Vladimir Putin je obrazložio odluku u trenutnom kontekstu i istakao činjenicu da zbog svojih taktičkih i tehničkih karakteristika, S-300 imaju isključivo odbrambeni značaj i ne predstavljaju pretnju po Izrael," naveo je Kremlj u saopštenju.

Izraelski vojni zvaničnici smatraju naoružavanje Irana ruskim raketama dodatnom preprekom pre potencijalnog vojnog udara na iranska nuklearna postrojenja. Izrael smatra da je ruska najava direktan rezultat okvirnog sporazuma velikih sila s Iranom. Jevrejska država se oštro protivi svakom sporazumu s Iranom koji ne podrazumeva uništenje vojne sposobnosti nuklearnog programa Irana.

Državni sekretar SAD Džon Keri je takođe izrazio zabrinutost ruskom kolegi zbog odluke, prenose izraelski mediji. Vojska SAD je takođe slično postupila i portparol pukovnik Pentagon Stiv Voren je rekao:

"Naše protivljenje toj prodaji je i dugo javno. Verujemo da nije od koristi". Iran je sa svoje strane naglasio da bi to moglo dovesti do širenja saradnje i pomoći stabilnosti u regionu, preneli su iranski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 557 idi na stranu