IZS: Zilkić i dalje jedini kandidat

Novi Pazar -- Rok za podnošenje predloga za reis-ul ulemu Islamske zajednice Srbije ističe sutra, a jedina do sada poznata kandidatura je aktuelnog poglavara Adema Zilkića,

Izvor: Tanjug
Podeli

Osim toga, Sandžački mešihat podseća da je Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije raspisao izbore za vrhovog poglavara IZS i njegovog zamenika 19. marta i da kandidate mogu predložiti svi organi i ustanove te islamske zajednice, pa Komisija očekuje još predloga.

U saopštenju se navodi se da su pored Odbora Medžlisa islamske zajednice Prijepolja, Novog Pazara i Tutina, kandidaturu Zilkića za reisul-ulemu Islamske zajednice Srbije, predložile medrese u Prijepolju i Tutinu, kao i odgojno-obrazovna ustanova "Nahla".

Sabora sandžačkog mešihata zatražio je danas od svih u Islamskoj zajednici i van nje da poštuju Ustav, Statut i druga akta te verske zajednice i, kako se navodi, neće prihvatiti neustavna rešenja.

Sabor, ističe se u saopštenju, traži poštovanje izborne procedure i svih radnji u toku izbora vrhovnog poglavara Islamske zajednice Srbije.

Sabor Islamske zajednice Sandžaka ukazuje da neće dozvoliti cepanje Islamske zajednice i sprečiće, kako navodi, svako delovanje koje može nametati rešenja I njenno cepanje.

Sabor je oštro osudio mešanje političkih faktora, domaćih i stranih, kao i, kako se tvrdi, očigledne pokušaje pojedinih vladinih predstavnika po pitanju kandidature pojedinaca, koji su u proteklom periodu bili istaknuti rušitelji ugleda najviših predstavnika IZ-e i same institucije Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

Sabor, takođe, zahteva od svih organa i ustanova da u okviru svojih potreba i mogućnosti obezbedi angažman svim stručnim i dobronamernim ljudima, a koji nisu u prethodnom periodu kršili islamske norme, i narušavali ugled institucije Islamske zajednice.

U saopštenju se napominje da je Izborna komisija dužna da u roku od pet dana, od isteka roka, proglasi listu kandidata i odredi datum održavanja izbora.

Prema saopštenju, kandidati za reis ul ulemu i zamenik reis ul uleme moraju biti istaknuti alimi (učenjak, verski učitelj) koji su obavljali dužnosti u IZS najmanje 10 godina i koji su svojim poznavanjem islamskog učenja i svojim ponašanjem stekli opsti ugled I poverenje pripadnika IZ.

Kandidati, kako se navodi, ne mogu biti mlađi od 40. godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 205 idi na stranu