"Centar za Srbe kao Jad Vašem"

Beograd -- Dan sećanja na žrtve Jasenovca je prilika da se prizna da nije dovoljno učinjeno da se ogromne žrtve našeg narode zaštite od zaborava, izjavio je Miodrag Linta.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Zbog takvog odnosa nismo bili u mogućnosti da utičemo na međunarodnu javnost da bolje shvati uzroke građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina, kada je srpski narod opet bio najveći stradalnik", kaže predsednik Koalicije udruženja izbeglica.

On snažno podržava ideju o podizanju Memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. veku po uzoru na Jad Vašem u Jerusalimu, saopšteno je iz Koalicije udruženja izbeglica.

Kako je navedeno, ciljevi Memorijalnog centra bili bi da se prikupljaju imena žrtava, fotografije i dokumenta o genocidu, izjave i snimci svedočenja preživelih i njihovih potomaka, da se čuva sećanje na žrtve genocida kroz održavanje redovnih komemoracija, da se organizuju naučna istraživanja, seminari, simpozijumi i međunarodne konferencije.

Memorijalni centar bi u svom sastavu trebalo, između ostalog, da ima naučni institut, muzej, stalne postavke, biblioteku, arhiv, izdavačku kuću i edukativni centar i tako bi Srbija na zvaničan način odala spomen svojim žrtvama i prestala da bude jedna od retkih zemalja u Evropi koja nema svoj Memorijalni centar, zaključuje se u saopštenju.

Osim toga, premijer Aleksandar Vučić je izjavio da je Jasenovac najstrašnije stratiše i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor praštranjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 205 idi na stranu