Zašto je kriza u Jemenu važna?

Sana -- Jemen je postao jedan od najvažnijih strateških pozicija borbi na Bliskom istoku, a postoji pet glavnih razloga zbog kojih je on centar borbi, piše Raša tudej.

Izvor: B92
Podeli

Ova zemlja, kako se navodi, postala je glavna strateška pozicija za "velike igrače" u toj regiji, uključujući i terorističke grupe.

Zbog toga, najsiromašniju zemlju na Bliskom istoku, potresa visok stepen nasilja u najnovije vreme, prenosi Raša tudej.

Strateška pozicija

Na teritoriji na kojoj se nalazi Jemen su živele najstarije civilizacije Bliskog istoka.

Ta teritorija je uvek bila plodnija više nego ostatak Arabijskog poluostrva, zbog velikih količina nafte, ali uprkos tome, sadašnja populacija od 26 miliona stanovnika je veoma siromašna.

Jemen zauzima važnu poziciji i zbog trgovine jer lako uspeva da stupi u kontakt sa drugim zemljama preko Crvenog mora i tako obavlja razmenu.

Severni i Južni Jemen

Iako istorija Jemena seže daleko u istoriju, moderna država je nastala skoro. Sadašnje granice su taj oblik dobile devedesetih godina, nakon što su se Južni i Severni Jemen ujedinili. Pre toga, ovi delovi su bili u međusobnim konfliktima, ali su ih potresala i razaranja iznutra.

Suniti i šiiti

Stanovništvo Jemena najvećim delom čine muslimani, ali su oni podeljeni između sunita i šiita, a podele su nastale zbog različitog tumačenja proroka Muhameda.

Šiiti čine 40 odsto stanovništva Jemena, ali je verovanje sunita, koje potiče iz Saudijske Arabije postalo dominantno u ovoj zemlji.

Huti

Huti su grupa šiita koji dolaze sa krajnjeg severa Jemena, u blizini granice sa Arabijom. Njiov vođa, bivši član jemenskog parlamenta Husein Badredin al-Huti optužen je 2004. godine je zbog akcija ove grupe, koje su uključivale nasilne propagande protiv Izraela i Amerike.

Od tada se snage Huta bore protiv centralne vlasti. Jemen je objavio izveštaj u kojoj je navedeno da Hute podržava Hezbolah, Zapad smatra da glavnu podršku ovoj grupi daje Iran.

Al Kaida i Islamska država

Od 2009. godine Jemen je glavna teritorija na kojoj Al Kaida vrši svoje operacije. Grupa koja je nastala spajanjem sa Al Kaidom sa Arabijskog poluostrva postala je jedna od javećih “izvoznika“ terorista u svet.

Borbu Jemena protiv Al Kaide podržava SAD. Od 2007. godine SAD su poslale oko 500 miliona dolara, uključujući u to vojnu opremu kao podršku ovakvoj borbi.

Nedavno je sa snažnim akcijama na ovoj teritoriji započela i Islamska država, čije mete su i vojska i civili. U nedavnom napadu, ubijeno je preko 100 civila, a više od 250 povrđeno u samoubilačkom bombaškom napadu u glavnom gradu Sani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 558 idi na stranu