Mogerini: Imate evropsku budućnost

Beograd -- Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je u Beogradu da EU vidi evropsku budućnost Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ona je navela da je spremna da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

"I moja glavna poruka ovde je ne samo da je Srbija čvrsto na putu ka Evropskoj uniji već i da je Unija spremna na otvaranju pregovaračkih poglavlja ove godine. To je od uzajamnog značaja", rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona se zahvalila Vučiću na liderstvu, posebno kada je reč o sprovođenju ekonomskih reformi, sprovođenju dogovora iz Brisela, kao i na napornom radu na polju evropskih integracija.

"Budite uvereni da sam ja lično spremna i da je EU spremna da pređemo kilometre koji su pred nama zajedno", naglasila je visoka predstavnica.

Na pitanje o izjavi u Prišitni da Srbija i Kosovo razgovaraju kao dve suverene države, Mogerinijeva je rekla da je to bila iskrena "kolokvijalna razmena" sa studentima i da je spomenula dve strane u pregovorima, ali da nije na EU da definiše strane.

"Navela sam eksplicitno da pet država (EU) nije priznalo Kosovo", rekla je Mogerinijeva.

Ona se zahvalila Srbiji na načinu na koji predsedava OEBS-u, kao i i na učešću u misijama EU širom sveta.

"Predsedavanje OEBS-u je veoma važno za EU, imamo dobru saradnju, a vlada je pokazala spremnost da pojača tu saradnju", rekla je Mogerinijeva.

Na pitanje novinara kada će posetiti Makedoniju, Mogerinijeva je rekla da ne zna i da bi to trebalo pitati ljude koji prave njen raspored.

Podsetivši da je tek pet-šest meseci na poziciji evropske komesarke, Mogerini je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem rekla da joj je prioritet bio da dodje u Beograd i u Prištinu, kao i da je već dva puta boravila u Sarajevu.

"Moja pažnja će biti usmerena na region, što sam činila i kada sam bila ministar države članice EU", navela je evropska komesarka, dodajući da nije jedina koja obilazi region, te da i komesar za proširenje Johanes Han boravi često u mnogim gradovima zemalja regiona.

"Pažnja Evropske unije na Balkanu visoka je i ja lično verujem da je to deo našeg susedstva, našeg regiona, u kojem rad i pažnja EU mogu dosta doprineti. Takođe mislim da je prioritet partnerstvo koje možemo da imamo", navela je Federika Mogerini.

Ona se osvrnula i na međunarodnu borbu protiv terorizma, rekavši da je međunarodni terorizam pretnja i izazov i za Balkan, kao i EU i ukazala da EU povećava svoju saradnju sa partnerima radi borbe protiv terorizma

"Srbija je jedan od glavnih partnera u regionu. Mislim da možemo da povećamo nivo saradnje kada je reč o prevenciji i bezbednosti"; navela je ona.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbiji niko ne gleda kroz prste ni domaća javnost ni Evropska unija i da sve što planiramo da postignemo, uradićemo težim putem - odgovornim radom.

Vučić je, nakon sastanka s potpredsednicom Evropske komisije i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, naglasio da je teza da se Srbiji gleda kroz prste smešna.

"I Federika Mogerini je danas rekla, odgovarajući na pitanja, da se Srbiji ne gleda kroz prste. To je smešna teza. Ako nešto mislimo da postignemo, to ćemo uraditi teškim radom i odgovornim pristupom", rekao je premijer.

On je istakao da Srbija rezultate mora da postigne težim putem i odgovornim radom.

Govoreći o otvaranju novih poglavlja u pregovorima, Vučić je rekao da je danas, sa Mogerinijevom iskreno o tome razgovarao i da postoji još obaveza koje Srbija mora da ispuni.

"Ona je pokazala volju i želju da će ove godine biti neka poglavlja otvorena, kako bi pokazala da se poštuje naš rad i evropsko opredeljenje", rekao je Vučić i naglasio da je na Srbiji da ispunjava svoje obaveze.

Aleksandar Vučić izjavio je da će zajedno sa predstavnicima albanske države da zakuca na vrata visoke predstavnice EU Federike Mogerini, ali i drugih evropskih zvaničnika zarad realizacije zajedničkih infrstrukturnih projekata, puteva i železnice.

"To su ključna pitanja za Srbiju", rekao je Vučić i dodao da je politička i ekonomska stabilnost za Srbiju najznačajnija, te da ćemo zato takvu politiku i voditi.

On je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Mogerini rekao da bi Srbija sama sebe ponizila ukoliko bi se prema bilo kome ponašala loše i neozbiljno.

Federika Mogerini je danas razgovarala i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu