Bez zrna baruta osuđen na 55 godina

Indijana -- Momak koji je sa 16 godina bio svedok ubistva, pritom i sam ranjen, služi zatvorsku kaznu od 55 godina jer je učestvovao u provali koja se tragično završila.

Izvor: B92
Podeli

Blejk Lajman je u oktobru 2012. godine zajedno sa dvojicom prijatelja upao u kuću komšije, misleći da on nije tu i da će uspeti da ga opljačkaju.

U pomoć su im pritekla još dvojica drugara, upali su u kuću, a Lajman je sa kuhinjskog stola pokupio nečiji novčanik, ne razmišljajući o tome da novčanik ne bi trebalo da bude tu ako je kuća zaista prazna.

U momentu kada su krenuli napolje, začuli su se pucnji, Lajman se sakrio iza vrata, a nekoliko trenutaka kasnije pored njega je palo beživotno telo jednog od prijatelja, 21-godišnjeg Denzela Džinsona.

Lajman je takođe pao, bio je pogođen u desnu nogu...

Vlasnik kuće Rodni Skot nije bio tu, kako su tinejdžer mislili, zato što njegov automobil nije bio na svom uobičajenom mestu za parking.

Skot je bio u spavaćoj sobi, čuo je komešanje u kući i sjurio se u prizemlje noseći pištolj. Nije znao da su provalnici nenaoružani pa je otvorio vatru. Metak je prošao kroz Lajmanovu desnu nogu i pogodio Džonsona u grudi.

Nekoliko sati po hapšenju, Lajmanu je rečeno da je optužen za doprinos izvršenju krivičnog dela ubistva, a na kraju suđenja on, Entoni Šarp i Livaj Sparks su proglašeni krivim i osuđeni na 55 godina zatvora.

Hose Kiros je pristao na saradnju sa sudom, pa će u zatvoru provesti deset godina manje od svojih prijatelja.

Iako se presuda čini preoštrom, obrazloženje je donelo kakvo-takvo razumevanje, tinejdžeri su osuđeni zato što su počinili krivično delo provale koje je prouzrokovalo ubistvo.

Naredne nedelje bi trebalo da se održi specijalno saslušanje u Vrhovnom sudu Indijane koji traži mišljenje Lajmanovih advokata i tužilaca o tome da li zakoni Indijane dozvoljavaju da budu osuđeni oni koji nisu imali oružje, nisu pucali, a bili su napadnuti.

Problem se nalazi u prirodi američkog federalizma, 11 država dozvoljava mogućnost da budu osuđeni oni koji su učinili krivično delo koje je uslovilo ubistvo. Ipak, zakoni Indijane imaju posebnu nijansu koja navodi da osoba koja ubije drugo ljudsko biće u toku činjenja krivičnog dela može biti optužena za doprinos izvršenju krivičnog dela.

“To znači da naš branjenik ili neko od njegovih saučesnika ubije nekoga. U Blejkovom slučaju se ne radi ni o jednom ni o drugom. Ubila je osoba koja je vlasnik kuće“, naveo je Džoel Vineke, Lajmanov advokat.

Čekajući promenu odluke suda i nadajući se slobodi, 17-godišnji Lajmen dobija nagrade od drugih zatvorenika za najbolje ponašanje, a proučava i pravo, nadajući se da će mu pomoći u odbrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 542 idi na stranu