Haos posle protesta protiv Sirize

Atina -- Više desetina demonstranata odevenih u crno sukobilo se sinoć s policijom u centru Atine, posle skupa protiv vlade.

Izvor: B92, SKY NEWS
Podeli

To su bile prve demonstracije protiv vlasti od kada je levičarska stranka Siriza pre mesec dana stupila na vlast.

Demonstranti su razbijali izloge, bacali dimne bombe i palili automobile.

Oko 450 krajnje levičarskih demonstranata izašlo je na ulice Atine, protestujući protiv vladajuće koalicije premijera Aleksisa Ciprasa, koji je prošle sedmice sklopio dogovor s partnerima iz EU o produženju programa pomoći Grčkoj.

Posle protestnog marša, oko 50 demonstranata s kapuljačama gađalo je policiju dimnim bombama i kamenicama, a u sukobima je razbijeno nekoliko izloga i autobuskih stanica, preneo je Rojters.

Sinoćni incidenti, iako malih razmera u odnosu na one prošlogodišnje, prvi su javni bunt protiv levičarske vlade, koja je nakon što je izabrana 25. januara obećala da će otpisati veći deo grčkog duga i okončati bolne mere štednje.

U međuvremenu, četvoromesečno produženje finansijske pomoći očekuje se da će dobiti punu podršku u nemačkom parlamentu nakon što je velika većina poslanika u konzervativnom bloku Angele Merkel odlučno u četvrtak naznačila da će pružiti podršku.

Podsećamo, grčki premijer Aleksis Cipras dobio je juče na maratonskom sastanku sa poslanicima svoje partije podršku u vezi sa sporazumom sa Evrogrupom.

Neki od poslanika Sirize i ministri insistirali su na tome da predizborna obećanja treba da budu održana, a među njima je najdirektniji bio poslanik te stranke u Evropskom parlamentu Manolis Glezos, koji se u otvorenom pismu izvinio grčkim građanima, "jer je podržavao iluziju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 542 idi na stranu