"Presuda Ivanoviću možda doneta"

Kosovska Mitrovica -- Predstavnici GI SDP ocenili su da je najnovija odluka o produžetku pritvora za još dva meseca lideru SDP Oliveru Ivanoviću besmislena.

Izvor: Tanjug
Podeli

Iz Građanske inicijative SDP su izrazili bojazan da je presuda u slučaju Ivanovića možda već doneta.

Zamenik predsednika GI SDP Ksenija Božović izjavila je na konferenciji za novinare da se nakon saslušanja iskaza 10 svedoka vidi da je optužnica protiv Ivanovića i pravno neosnovana te da je za SDP odluka o produžetku pritvora besmislena, a istovremeno i zabrinjavajuća.

“Potvrdilo se da je reč o isključivo o političkom procesu, ali nas zabrinjava da već presuda možda nije već doneta. Posle 13 meseci koliko je Oliver Ivanović u pritvoru za delo za koje ga tereti javni tužilac, a kako smo čuli, niko ga nije video da je učinio krivično delo. Niko ga nije video, osim što su čuli, neko im je rekao, čak pojedini svedoci nisu ni znali kako on izgleda“, kazala je Božović.

Božović je kazala da u SDP iskreno žale zbog svih dešavanja kao i žrtava tokom NATO bombardovanja 1999. godine, ali da im je neprihvatljivo da ljudima koji nisu krivi, posle 16 godina budu ugrožena osnovna ljudska prava i da se nalaze u pritvoru.

“Stoga očekujemo od Euleksovog tužioca da ovakvu optužnicu odbaci, a od Euleksovog suda i predsednice sudskog veća, očekujemo da odluku koju je donela u što kraćem roku preinači i omogući da se Oliver Ivanović brani sa slobode“, podvukla je Božović.

Ona je apelovala na Euleks da razmotri garancije Vlade Republike Srbije kojima se potvrđuje da će Oliver Ivanović u svakom momentu biti dostupan sudskim organima i da neće odlaziti sa teritorije Kosova i Metohije.

Odbornik SDP u Skupštini opštine Zvečan Blagica Radovanović kazala je da produžavanje pritvora Oliveru Ivanoviću pokazuje da se dovoljno ne poštuju zakon i zakonitost na Kosovu i da Euleks time želi da zastraši Srbe na ovim prostorima.

“I ovo suđenje govori da se ne poštuju ljudska prava, pogotovo među srpskom zajedničom. Produžavanje pritvora Oliveru Ivanoviću i ostaloj četvorici Srba koji se takođe nalaze u pritvoru, govore da se ne poštuju ljudska prava, zakon i zakonitosti na Kosovu“, kazala je Radovanović.

Ona je istakla da posle izjave Ivanovićevog branioca da ne postoje nikakvi dokazi za učinjena dela koja mu se stavljaju na teret , da je stvarno potrebno da Ivanović i ostala četvorica Srba koji se nalaze u pritvoru budu pušteni da se brane sa slobode i dokažu svoju nevinost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 90 idi na stranu