Kako se iskupiti za dedine zločine?

Niko bolje ne ilustruje staru izreku "prijatelji se biraju, ali porodica ne" od Rajnera Hesa.

Izvor: Vice
Podeli

Ovaj 48-godišnji Nemac je član porodice čuvene po tome što je učestvovala u jednom od najgorih zločina protiv čovečnosti koji su ikad počinjeni, a zatim porekla da se zločin uopšte dogodio.

Tek sa dvanaest godina je Rajnera prvi put pogodila poražavajuća činjenica da je njegov deda Rudolf Hes bio glavni dželat u Aušvicu. Ne samo što je deka Hes nadgledao pogubljenja više od milion i po Jevreja, Roma, i politički nepodobnih osoba, već je uspeo i da pretvori Aušvic iz starog vojnog logora u mašinu smrti sposobnu da uništi i do 2,000 života svakog sata. Deda je čak osmislio gasne komore, i uveo ciklon B, gas korišćen za pogubljenja dece i staraca.

Kao da to nije dovoljno strašno, Rudolf Hes je ta zverstva sprovodio samo na par stotina metara od porodične vile u kojoj je Rajnerov otac rastao okružen igračkama koje su mu pravili zatvorenici u Aušvicu i brao jagode po kojima je padao pepeo nastao spaljivanjem ljudi.

Oba Rajnerova roditelja su mu punila glavu nacističkom propagandom po kojoj je njegov deda bio ratni heroj. Morao je u školi da nauči brutalnu istinu o tome zašto bi se neki stariji ljudi štrecnuli kad čuju njegovo prezime, zašto nije smeo da putuje sa ostalom decom na ekskurzije u Aušvic, i zašto ga je školski baštovan – nekadašnji logoraš – pretukao na mrtvo ime pred školom.

Opširnije na vice.com/rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu