BiH: Optužnica za zločin nad Srbima

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv hrvatskog državljanina Mladena Kurdije iz Zadra, zbog sumnje da je ubijao i zlostavljao Srbe.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tužilastvo BiH podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv hrvatskog državljanina Mladena Kurdije iz Zadra, koga tereti za ubistva i zlostavljanja većeg broja civila srpske nacionalnosti na području Bosanske posavine.

Kurdija (56) je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio pripadnik 101. brigade Hrvatskog veća odbrane i obavljao dužnost komandanta jedinice vojne policije.

Kako je agenciji Hina potvrdio portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić, Kurdija se nalazi u Hrvatskoj i nedostupan je bosansko-hercegovačkom pravosuđu.

Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu, predmet bi mogao biti prepušten na procesuiranje Županijskom sudu u Zadru kao mesno nadležnom sudu, s obzirom da ni Hrvatska kao ni BiH ne izručuju svoje državljane optužene za ratne zločine.

U optužnici se navodi da je Kurdija lično i s drugim pripadnicima

HVO počinio ratni zločin nad više desetina osoba srpske nacionalnosti koje su bile nezakonito zarobljene u zgradi policije u Bosanskom Brodu kao i na lokalnom fudbalskom stadionu.

Žrtve su mučene, zlostavljane i premlaćivane, a ubijeno je, ili je od posledica premlaćivanja preminulo više od 10 zarobljenika. Nekoliko drugih zarobljenika odvedeno je posle čega im se gubi svaki trag, a njihova tela su pronađena i ekshumirana tek posle rata.

Deo optužnice odnosi se i na silovanje i seksualno zlostavljanje većeg broja žena srpske nacionalnosti, nad kojima su počinjena višestruka silovanja, na različitim lokacijama, kao i silovanja na izrazito ponižavajući način, izvršena pred drugim zatvorenicima, a u jednom slučaju pred suprugom silovane žrtve.

Kurdija se tereti i za nezakonito odvođenje većeg broja civila u živi štit na ratnu liniju.

Iz Tužilaštva BiH su istakli da je ovo do sada najopsežnija optužnica koja se odnosi na ratne zločine i stradanja žrtava srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda i Bosanske posavine.

Predloženo je pozivanje više od 30 svedoka optužbe, a priložen je opsežan dokazni materijal od više stotina dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu