"Ključni trenutak za razvoj medija"

Beograd, Aranđelovac -- Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport izjavio je da će primenom novog medijskog zakonodavstva iz temelja biti izmenjena medijska slika Srbije.

Izvor: Beta
Podeli

Davenport je istakao da je potrebno preduzeti mere da javni interes u oblasti informisanja bude zaštićen.

Davenport je rekao da je do sada bila praksa da se iz budžeta finansiraju uglavnom javna medijska preduzeća, i to po političkoj osnovi, i ocenio da sada postoji šansa da se finansira daleko šira lepeza medijskih sadržaja koji su od javnog interesa.

Šefe misije EU rekao je u Aranđelovcu da će Evropska unija u naredne dve godine izdvojiti dva i po miliona evra preko mehanizma IPA 2 za istraživačko novinarstvo i za primenu pravne medijske regulative.

Davenport je rekao da je na delu i pojačana komercijalizacija medijskih sadržaja i upozorio da i komercijalni emiteri imaju obavezu da zadovoljavaju javni interes u određenoj meri.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard rekao je da je sada ključni trenutak za razvoj medija u Srbiji.

On je poručio da je potrebno pronaći način za očuvanje medijskog pluralizma i lokalnog informisanja.

"Treba da se svi zajedno potrudimo da ovo ne bude godina propuštenih prilika", rekao je Burkhard.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da treba gajiti partnerski odnos između institucija, medija i novinarskih i medijskih asocijacija kako bi se zakoni što uspešnije primenili.

Današnje savetovanje organizuju OEBS, Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo kulture i informisanja, na inicijativu novinarskih udruženja i medijskih asocijacija.

Za javnost je bila otvorena samo prva sesija, odnosno pozdravne reči Davenporta, Burkahrda i Tasovca, dok će ostatak savetovanja biti zatvoren za javnost.

Oko 70 učesnika skupa razgovaraće o izlasku države iz vlasničke strukture u medijima i transformacije medija u višenacionalnim sredinama, o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja i finansiranju javnih medijskih servisa, kao i o digitalizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 261 idi na stranu