Fond za lečenje dece - od danas

Beograd -- Fond za lečenje dece u inostranstvu danas zvanično počinje s radom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je prvi milion evra obezbedila Vlada.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Ubuduće svi pojedinci i firme mogu uplaćivati sredstva, a rad i potrošnju će kontrolisati tri komisije.

"Kada postoji problem, onda će Fond odreagovati i prvo će stručna komisija razmatrati odobravanje sredstava, a zatim i nadzorni odbor i još jedna komisija, koja će kontrolisati rad i trošenje sredstava", rekao je ministar Lončar za Radio B92.

On je rekao da je jedan od razloga zašto je napravljen fond, to što su se u prethodnim slučajevima uvek provlačile priče o malverzacijama i postojalo zrno sumnje.

"Postojaće tri komisije, jedna stručna, sastavljena od domaćih i stranih stručnjaka, zatim još dve - nadzorni odbor i komisija koja će kontrolisati rad fonda i trošenje sredstava. Sve će biti transparentno i u svakom trenutku će moći da se vidi ko je uplatio novac i za šta je novac potrošen i za koje dete", rekao je Lončar.

Ministar je za Radio B92 objasnio da će fond napravljen tako da može da prima novac i iz državnih organa, ali i od svih onih koji žele da pomognu.

"Vlada je garant da Fond neće ostati bez novca, ali se nadam i verujem da neće biti problema kada svi ljudi, koji su i dosad pokazali koliko imamo dobre volje, uvide kako funkcioniše fond", rekao je Lončar.

Govoreći o najavljenim štednjama u svim ministarstvima, on je rekao za RTS rekao da je najvažnije da to neće osetiti pacijenti, već da će se štedeti "na svim drugim stvarima".

Upitan kada će biti objavljen konkurs za nova radna mesta u zdravstvu, ministar zdravlja je rekao da već sledeće nedelje zdravstvene ustanova mogu da objave konkurs, ali pre toga mora da se ispoštuje procedura.

Kada je reč o specijalizacijama, Lončar je podsetio da je to bio veliki problem, ali da je izmenama Zakona o o zdravstvenoj zaštiti procedura za dobijanje specijalizacije pojednostavljena i završen je konkurs.

"Pristiglo je više od 1.600 zahteva. Za opštu specijalizaciju stiglo je 1.160 zahteva, a bilo je zahteva i za subspecijalizacije. Pojedinci nisu dostavili potpunu dokumentaciju pa ih sada naknadno zovemo da sve to dopune", pojasnio je ministar zdravlja.

On je dodao da će najviše specijalizacija biti odobreno iz oblasti anestezije, radiologije, pedijatrije, neurologije.

Upitan da li će Srbija kako je najavljeno dobiti gama nož, tako da naši pacijenti više ne moraju odlaziti u Tursku na lečenje pojedinih oblika tumora na mozgu, Lončar je rekao da je obezbeđen novac i da se sprema dokumentacija.

"Nabavka gama noža ne rešava samo problem u Srbiji, već u celom regionu", naglasio je on.

Govoreći o listama čekanja ministar zdravlja je ocenio da se liste čekanja već smanjuju, ali da se tek očekuju dobri rezultati u toj oblasti.

Ministar Lončar izjavio je da će sledeće nedelje biti objavljen konkurs za nova radna mesta u zdravstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 261 idi na stranu