Zemljotres pogodio istok Rumunije

Bukurešt -- Zemljotres magnitude 5,7 potresao je u subotu uveče istok Rumunije, ne izazivajući žrtve, saopštio je Institut za geofiziku.

Izvor: Beta
Podeli

Epicentar je bio u seizmički trajno aktivnom regionu Vrancea.

Zemljotres čije je žarište bilo 39 kilometara ispod površine tla, osetio se i u glavnom gradu Bukureštu.

Zvaničnik Inspektorata za vanredne situacije (IGSU) rekao je za AFP da u zemljotresu niko nije povređen, niti je materijalna šteta znatna.

Oblast Vrancea, na istoku, kao i dobar deo Rumunije, nalazi se na razmeđu tri tektonske ploče, te je Rumunija zato među zemljama Evrope koje su najviše izložene zemljotresima.

Poslednji zemljotres slične magnitude dogodio se u istočnoj Rumuniji početkom oktobra 2013, a ni tada nije bilo povređenih, niti veće štete.

Godine 1977, u Vrancei je bio epicentar zemljotresa magnitude 7,2 koji je doveo do 1.574 žrtve, većinom u Bukureštu. Oštećeno je oko 35.000 zgrada, mahom u Bukurestu, a šteta je bila procenjena na više od dve milijarde dolara.

Taj zemljotres čije je žarište bilo na velikoj dubini od 94 kilometra ispod površine tla, osetio se širom Balkana. U Bugarskoj su se od tog zemljotresa srušila tri bloka stambenih zgrada, usmrtivši više od 100 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu