Linta:Za stagnaciju odgovora Zagreb

Beograd -- Slažem se sa izjavom predsednika Hrvatske da odnosi zvaničnog Beograda i Zagreba stagniraju, a odgovornost za to treba tražiti na hrvatskoj strani, akže Linta.

Izvor: Tanjug
Podeli

"(Ivo) Josipović nije rekao da odgovornost za stagnaciju odnosa snosi hrvatska strana, jer kod zvaničnog Zagreba nema političke volje da se pronađe pravično i trajno rešenje brojnih otvorenih pitanja između dve države", kaže u saopštenju predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

Linta je kao primer naveo da je od kraja 2011. godine, kada je Hrvatska potpisala pristupni ugovor sa Evropskom unijom, zvanični Zagreb u budžetima za 2012, 2013 i 2014. godinu drastično smanjio ili potpuno ukinuo sredstva sa rešavanje brojnih problema Srba povratnika vezano za obnovu porušenih kuća, stambeno zbrinjavanje, elektrifikaciju srpskih sela i razvoj krajiških područja koja su bila zahvaćena ratom.

Linta smatra da nije tačna izjava Josipovića da za svako od otvorenih pitanja postoje međudržavne komisije.

"Trenutno postoji šest međudržavnih komisija ili radnih grupa čiji je zadatak da doprinesu rešavanju otvorenih pitanja između dve države: ratni zločini, nestala lica, nacionalne manjine, penzije, kulturna dobra i granice", ističe Linta u saopštenju.

Međutim, ukazuje da nije obnovljen rad nekadašnje jugoslovensko-hrvatske komisije za naknadu štete za miniranih preko 10.000 srpskih kuća i privrednih objekata u terorističkim akcijama u nizu hrvatskih gradova gde nije bilo ratnih dejstava.

Takođe, kaže i da nije osnovana komisija za sprovođenje Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom „Privatna svojina i stečena prava“ koja treba da se, između ostalog, bavi rešavanjem ostalih problema prognanih Srba kao što su devizna štednja, pokretna imovina, otetih ili uzurpiranih preko 5.000 srpskih kuća i lokala i preko 800.000 katastarskih parcela poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da odnosi zvaničnog Beograda i Zagreba, na određeni način stagniraju, mada ih ocenjuje kao veoma važne kako zbog prošlosti, tako i zbog budućnosti.

Josipović je sinoć u intrevju za televiziju N1 naveo da je ključni problem pitanje nestalih osoba, odgovornosti za ratne zlocine, granica, sukcesije imovine, imovina, plata, penzija i dodao da, "ipak postoji osećaj da je rast dobrih odnosa dve zemlje na neki način došao do stagnacije".

"Došlo je možda i zato što rešavanje pojedinih odnosa - pitanje granice na Dunavu ili pitanje međusobne saradnje kada je reč o progonu ratnih zločina ili uređenje imovinskih odnosa - traži neke delikatne odluke. Mi imamo međuvladine komisije za svako od tih pitanja, ali kao da postoji neki strah od tog koraka "hajde idemo sad zaista nešto od toga do kraja da rešimo", rekao je Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 211 idi na stranu