"Veći pritisak EU na Beograd"

London -- Ekspert prestižne Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi uveren je da je za Srbiju najbolji izbor da se drži evropskog kursa.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vlada Srbije mora da ostane posvećena evropskom putu i da hitno rešava brojne probleme, posebno one koji se tiču ekonomije, ocenio je Ker-Lindzi za Tanjug i upozorio da će biti mnogo onih koji će tražiti dokaz da se Srbija nije oslobodila nasleđa koje vuče iz prošlosti.

"Otpočinjanje pristupnih pregovora sa EU je očigledno izuzetno pozitivan znak. Takodje, najnoviji izveštaj o napretku Evropske komisije je bio veoma pozitivan. Medjutim, očito postoji veliki broj problema koji se moraju rešavati hitno", rekao je britanski ekspert i istakao da ekonomski razvoj mora biti u fokusu.

Ker-Lindzi je viši stručni saradnik Londonske škole ekonomije i političkih nauka, a u ponedeljak će biti domaćin premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji će održati predavanje na toj čuvenoj ustanovi.

Upitan šta misli o reformama koje primenjuje Vlada Srbije, Ker-Lindzi je primetio da je Srbija učinila napredak kad je reč o tome, ali i da će sa otpočinjanjem pristupnih pregovora sa Evropskom unijom stvari postepeno postajati teže.

"EU će sada vršiti veći pritisak na Beograd nego ikada ranije. Postoji izvestan broj oblasti na koje će vlada morati da se fokusira u narednom periodu", istakao je on i podsetio da je Evropska komisija posebno ukazala na problem korupcije u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da učini više u cilju rešavanja tog pitanja, pogotovu kad je reč o korupciji na visokom nivou gde, kako smatra, nije doneto dovoljno osudjujućih presuda.

Medju drugim razlozima za zabrinutost EU, on je naveo nedovoljnu uključenost civilnog sektora i nevladinih organizacija u procese kreiranja politike.

"Razlog za zabrinutost je i zastrašivanje grupa koje rade u odredjenim oblastima, kao što su ljudska i gradjanska prava. Vlada će morati da posveti posebnu pažnju slobodi štampe. To postaje značajno pitanje koje stvara zabrinutost na medjunarodnom planu", istakao je on.

U vezi sa slobodom štampe, Ker-Lindzi kaže da se u izveštaju Evropske komisije vlada ne optužuje za probleme koji postoje, ali se ističe da vlada ima odgovornost da obezbedi da štampa može da funkcioniše na otvoren i transparentan način.

"To vidim kao pitanje koje bi se u bliskoj budućnosti potencijalno moglo naći u središtu pažnje", naglasio je on.

Ker-Lindzi je ukazao da je isto tako važno imati na umu medjunarodnu percepciju Srbije.

"Zbog nasledja iz prošlosti, biće mnogo onih koji će tražiti dokaz da Srbija 'ponovo klizi' nazad u prošlost. Vlada mora da vodi računa da ostane u potpunosti posvećena svom evropskom putu i obezbedi da u svakom trenutku sledi evropske principe. Takodje, mora da nastoji da obezbedi da ta poruka bude šire shvaćena u čitavom društvu", naglasio je on.

U tom kontekstu, Ker-Lindzi je ocenio da je incident koji se nedavno dogodio tokom fudbalske utakmice Srbija-Albanija bio dobar primer.

"Mnogi spoljni posmatrači su bili šokirani nasiljem koje su pokazali navijači i njihovom upotrebom otvoreno rasističkog jezika. Bio je to korak nazad za Srbiju. Beograd ne sme da dozvoli da se tako nešto ponovi", smatra ovaj stručnjak za Balkan.

Na pitanje kako vidi poziciju naše zemlje u regionu, britanski stručnjak je rekao da "nema sumnje da se Srbija generalno smatra najvažnijim akterom na Zapadnom Balkanu".

"Zvaničnici stalno ističu da u regionu ne može biti mira i stabilnosti bez Srbije. To Srbiji daje važnu ulogu", rekao je i ocenio da će fokus sada biti na odnosima sa Albanijom.

Mnogi će se, smatra on, interesovati za tok posete albanskog premijera Edija Rame Srbiji.

"Generalno, Kosovo ostaje ključno pitanje. Iako je malo toga učinjeno u tom pogledu tokom proteklih meseci zbog političkog haosa u Prištini, čim ta situacija bude rešena, biće očekivanja da budu uloženi novi napori kako bi se nastavio proces normalizacije odnosa sa Kosovom", ukazao je on.

Govoreći o odnosima Srbije sa drugim zemljama regiona, Ker-Lindzi navodi mogućnost da će rasti pritisak na Beograd da preuzme snažniju ulogu u pokušaju da se Bosna izvede na put ka članstvu u EU.

"Srpska vlada je, svakako, mnogo toga učinila kako bi ublažila medjunarodnu zabrinutost zbog svoje uloge u Bosni", zaključuje on, uz podsećanje da je Bosna i dalje stalni izvor zabrinutosti u evropskim krugovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 619 idi na stranu