"Velikosrpske ambicije još postoje"

Sarajevo -- Savetnik Vlade Kosova za spoljne poslove, Azem Vlasi, ocenio je da se područje Balkana još nalazi "između prividnog mira i trajne stabilnosti".

Izvor: Beta
Podeli

Komentarišući za sarajevski Dnevni avaz prilike na Balkanu, Vlasi je rekao da "ako projekat ujedinjenje Evrope bez granica, Evrope sa zajedničkom bezbednošću bude doveden u pitanje, onda će biti novih nevolja, ne samo u Bosni, nego u celom regionu".

"Na jednoj strani jer je Bosna ostala u problemima, a na drugoj strani velikosrpske ambicije i ideje još nisu ugašene", kazao je Vlasi.

On je ocenio da će pravac u kojem će stvari ići "umnogome zavisiti i od toga koliko će i drugi u Evropi pomoći da se celo ovo područje, dakle i Bosna i Kosovo, ali i druge države koje još nisu u EU, približi i brže udje u evropsku porodicu.

Vlasi je kazao da je "priča o fudbalskoj utakmici izmedju Albanije i Srbije bila prilika da na površinu izbiju srpski šovinizam i albanofobija", te da su "reakcije zvaničnika Srbije pokazale da se veoma malo iskoračilo iz vremena Miloševićevog režima što se tiče odnosa Srba prema Albancima".

Prema njegovim rečima "Srbija je u velikim ekonomskim i drugim problemima i okrenuta je evropskim integracijama zbog nade da će dobiti nešto od pristupnih fondova, te da će se od evropskih integracija okoristiti".

"Ali, intimno ljudima koji su na vlasti u Srbiji mnogo je više stalo do dobrih odnosa s Rusijom nego do EU", izjavio je Vlasi.

Prema njegovom mišljenju, situacija u BiH je "zakovana i nju zloupotrebljavaju oni koji rade na njenom rušenju, a to su radikalne, nacionalističke, četničke snage u Republici Srpskoj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu