"Srbija treba u EU za tri godine"

Beograd -- Počasni predsednik Evropskog kulturnog centra Dušan Šiđanski ocenio je da ne treba čekati pet godina na proširenje EU, kao i da su EU sankcije Rusiji greška.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je podsetio da je najpre predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio da u narednih pet godina neće biti proširenja, a potom je to isto rekao i novi komesar za evropsko susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

"Čudi me da je to rekao Han, koji je u početku govorio da je odmah i za pregovaranje i za bržu stazu. Sigurno je pod uticajem predsednika Evropske komisije. Ja mislim da to nema velike vrednosti", ocenio je Šiđanski, koji je i osnivač Odseka za političke nauke na Univerzitetu u Ženevi.

On je, takođe, rekao da ga je iznenadilo što je premijer Srbije pristao na to da pet godina nema proširenja.

"Mislim da ne treba pristati na tih pet godina, već da treba gurati što pre", naveo je Šiđanski, dodavši da Srbija, ako bude sprovela potrebne reforme i ispunila uslove i završila pregovore za tri godine, nema potrebe da čeka još dve godine.

On je istakao da je za Balkan veoma važno, a to su, kako je naveo, svi rekli, da Srbija bude u EU - i što se tiče bezbednosti, i saradnje, i mogućnosti da se Balkan ponovo sjedini.

Upitan šta misli o sankcijama protiv Rusije, Šiđanski je ocenio da je to jedna od velikih grešaka, jer Evropa ne može da nadoknadi gubitke koje ima od obustave izvoza u Rusiju.

Prema njegovim rečima, sankcije protiv Moskve ne štete mnogo Sjedinjenim Američkim Državama, jer one nisu ni imale veliku trgovinsku razmenu sa Rusijom.

Međutim, ukazao je, evropske sankcije Rusiji donose Evropi gubitke, a primer je Francuska koja je izvozila dosta povrća u tu zemlju, kao i Srbija.

"Reč je o velikom izvozu od kojeg žive mnogi i u Francuskoj, i u Srbiji i drugde, i ne može se tražiti da se sada uvedu sankcije", konstatovao je profesor Šiđanski i dodao da, u međuvremenu, Turci "trljaju ruke" pošto će sada izvoziti proizvode u Rusiju umesto Evrope.

Kad je reč o evropskim sankcijama ruskim bankama, on je ocenio da će to iskoristi Kina, a možda sutra i Japan.

Upitan koliko bi dugo Srbija mogla da održi izbalansiranu politiku prema Rusiji i Zapadu, Šiđanski je podsetio da postoje dve-tri zemlje u Evropi koje ne žele da nametnu sankcije Moskvi, a to su, kako je rekao, Slovačka, Mađarska i Češka, pa bi naša zemlja mogla da se osloni na takve primere.

Na pitanje kako vidi reforme u Srbiji, on je ocenio da reforme u administraciji dosta dobro teku, kao i u oblasti prava gde je, po njegovim rečima, Srbija dosta napredovala.

"Što se tiče korupcije, tu će biti problema, kao i na čitavom Balkanu - na primer u Bugarskoj, a da ne govorimo o Mađarskoj", zaključio je Šiđanski, upozorivši da je jedan od velikih budućih problema to što Evropa nema instrumente za kažnjavanje.

On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog krize u evrozoni i ocenio da je potrebno ići ka formiranju političke unije jer, u suprotnom, evro ne može da preživi, a u takvoj uniji bi mogla i da se obnovi cela infrastuktura EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 265 idi na stranu