"Dokazi da su Ukrajinci ubijali"

Moskva -- Ruski istražni komitet za događaje u Ukrajini saopštio je da postoje neoborivi dokazi da su ukrajinske snage odgovorne za ubistva ljudi u blizini Donjecka.

Izvor: Tanjug
Podeli

Navedeno je da su osobe čija su tela pronađena u masovnim grobnicama u blizini Donjecka ubile Nacionalna garda i ultradesničarski Desni sektor.

"Za one koji gaje sumnje ko je odgovoran za ubistva, Istražni komitet ima dokaze koji direktno ukazuju da su zločin počinili borci Nacionalne garde i Desnog sektora", rekao je šef Istražnog komiteta Vladimir Markin.

Markin je rekao da su masovne grobnice, pronađene u septembru u Donjecku na istoku Ukrajine, "još jedno jasno svedočenjeo zločinima koje vrše Ukrajinci" i dodao da su "sve žrtve mučene pre nego što su ubijene".

"Ubistva su detaljno opisana u svedočenju vojnika iz bataljona 'Dnjepar', Sergeja Litvinova, zadržanog u ruskoj bolnici kao civil, pošto je pobegao iz Ukrajine. Litvinov se sada nalazi u pritvoru i treba da bude prebačen u Moskvu na dalje ispitivanje. Litvinov je "lično ubijao civile koji nisu bili umešani u vojni sukob, uključujući žene i decu, stanovnike sela Melovoje, Široki, Makarovo i Kamušnoje, na osnovu anonimnih prijava. Što je još interesantnije, on je dobijao novac za ta ubistva od svog rukovodstva koje sponzoriše Igor Kolomoski", dodao je Markin, navodeći ime guvernera Dnjepropetrovska kojeg je postavio Kijev.

Markin je rekao i da su poznata imena mnogih komandanata vojnih jedinica i pripadnika Desnog sektora i Nacionalne garde, koji su izvršavali kriminalna naređenja vojnog i političkog rukovodstva Ukrajine.

On je istakao i da će svi oni ranije ili kasnije morati da odgovore "ne samo pred zakonom, već i pred svojom savešću", prenela je "Russia Today".

U saopštenju, portparol Istražnog komiteta naglasio je da su sve informacije i dokazi o zločinima dobijeni od direktnih svedoka, na prvom mestu od izbeglica koji su napustili region bežeći od sukoba.

U blizini sela Njižnaja Krinka u istočnoj Ukrajini pronađena je prekjuče još jedna masovna grobnica, samo nekoliko dana pošto je misija OEBS-a potvrdila postojanje tri masovne grobnice u oblastima koje je su nedavno napustile snage Kijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 619 idi na stranu