Tinejdžer vođa protesta u Hongkongu

Hongkong -- Protest građana Hongkonga za ostvarivanje demokratskih prava pokrenuli su studenti, a lider je 17-godišnji Džošua Vong.

Izvor: B92
Podeli

Mladić za koga Njuzvik kaže da se nikako ne uklapa u profil vođe protesta uživa veliko poverenje, kako svojih vršnjaka, tako i starijih, koji do sada nisu imali hrabrosti da pokrenu demonstracije protiv odluke zvaničnog Pekinga da onemogući slobodne izbore u Hongkongu.

Vong je prve korake u aktivizmu načinio sa 15 godina, kada je protestovao zbog najavljenog povezivanja Kine i Hongkonga brzom prugom, ali je njegov tadašnji poduhvat bio neuspešan.

Godinu dana kasnije, osnovao je “Skolarizm“, grupu učenika koja se zalagala protiv uvođenja školskog programa koji je upotpunosti pod patronatom Pekinga. U tome su uspeli, reforme su stopirane, a Vonga je podržalo čak 120.000 vršnjaka.

Ovogodišnji protest počeo je 22. septembra, nakon što je kineski Kongres doneo nova pravila po kojima će se na izborima u Hongkongu pojaviti samo dva ili tri kandidata, koje prethodno odredi Peking.

Po objavljivanju takve odluke Vongove pristalice su se ujedinile sa prodemokratskom grupom “Okupiraj“, koju čine stariji studenti i veterani demokratskih borbi.

Bez obzira na manjak godina, Vong je dobio lidersko mesto u ujedninjenom pokretu, a kao ulaznica za tu poziciju poslužila je izjava da u svaku borbu ide kao da je finalna.

“Kompromis pre nego što uopšte počneš da se boriš je nelogičan. Odrasli vole da pričaju o političkim odnosima, ali ovde se vidi da Peking neće da nam dozvoli ono što mi hoćemo. Ako ne vršite pritisak, normalno je da niko neće da vas sluša“, rekao je Vong.

On je u subotu uhapšen nakon što je pozvao demonstrante da se okupe i okupiraju zgrade vlasti. Pušten je posle 40 sati, bez optužbi, ali je policija najavila da zadržava pravo da ga procesuira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 619 idi na stranu