Vojna parada bez četničkih obeležja

Beograd -- Na vojnoj paradi u Beogradu, koja je zakazana za 16. oktobar, neće biti četničkih obeležja, kaže za Danas ministar odbrane Bratislav Gašić.

Izvor: Danas
Podeli

Ikonografija vojne parade u Beogradu, zakazane za 16. oktobar, kojoj će prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin, biće određena simbolima koji su karakteristični za borbu protiv fašizma, dakle komunističkim i socijalističkim, bez obzira na zvaničnu srpsku politiku procesa rehabilitacije četničkog pokreta i izjednačavanja partizana i četnika.

Kako je za Danas rekao ministar odbrane Bratislav Gašić, zastave i drugi simboli koji će preovlađivati tokom vojne parade biće oni koji se odnose i pripadaju oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, a među njima nema mesta za četnička obeležja i „te priče“.

Imajući u vidu da se kao najveća čast vojne parade ističe prisustvo predsednika Rusije Vladimira Putina, odnosno način na koji Rusija pristupa obeležavanju godišnjica borbe i pobede nad fašizmom, postavlja se pitanje kako će Srbija, uprkos zakonski utvrđenoj zvaničnoj politici izjednačavanja četnika i partizana, kao i rehabilitacija četničkog pokreta, pristupiti toj manifestaciji. Skupština Srbije je u protekloj deceniji usvojila dva zakona koji čine rehabilitaciju zvaničnom politikom - Zakon o izjednačavanju prava partizana i četnika i Zakon o rehabilitaciji.

„Četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu i zato neće biti nikakvih četničkih obeležja i simbola tokom niza svečanosti obeležavanja 70 godina od tog događaja“, ističe Gašić za Danas.

On napominje da je sastavljen radni tim, odnosno organizacioni odbor vojne parade i da će se on pobrinuti da ikonografija te svečanosti asocira na sto godina od početka Velikog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda.

„Time će se baviti stručnjaci, oni će biti deo organizacionog odbora. Tome pristupamo jako ozbiljno i bez ikakvih improvizacija“, naglašava ministar odbrane.

Činjenica je, međutim, da se već više od dvadeset godina u Srbiji sprovodi moralna i politička rehabilitacija četničkog pokreta, a završni čin tog procesa treba uskoro da se dogodi sudskom rehabilitacijom vođe tog pokreta Draže Mihailovića, koji je zbog saradnje sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata osuđen na smrt i streljan jula 1946. godine.

Taj proces podržavali su jasno mnogi predstavnici aktuelne vlasti, uključujući i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je tokom rata devedesetih godina čak dobio orden četničkog vojvode.

Podsetimo, aktivan zastupnik rehabilitacije Draže Mihailovića, koji ima ulogu punomoćnika u sudskom procesu čije se okončanje pred Višim sudom u Beogradu uskoro očekuje, jeste savetnik predsednika Republike Oliver Antić, koji se pohvalio da će njegova završna reč trajati minimum dva sata.

U ikonografiji ruskih vojnih parada povodom obeležavanja borbe i pobede nad fašizmom preovlađuju srp i čekić. To su komunistički simboli koji predstavljaju industrijski proletarijat i seljake, koji zajedno čine jedinstvo industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Milovan Drecun, član organizacionog tima za pripremu vojne parade, najavio je da će ova manifestacija održati u Novom Beogradu, dok je Gašić ranije rekao da će to biti najverovatnije ispred Palate Srbije.

Drecun je govorio i o centralnoj proslavi dana oslobođenja u Areni.

„Mnogo jača od bilo koje vojne parade koje su održavane u poslednje vreme i događaj u Areni, gde ćemo na jedan drugačiji način godišnjicu oslobođenja Beograda više da približimo mladoj generaciji, koja evidentno ne zna mnogo o tome, u stvari - ne zna težinu tih strahota koje su preživeli Beograđani pod fašizmom, u okupaciji tokom Drugog svetskog rata. Gospodin Dragan Bjelogrlić je zadužen za taj vizuelni deo, da osmisli sve, i mislim da će to biti veoma interesantno videti“, istakao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 265 idi na stranu