Protest studenata u Beogradu i Nišu

Beograd -- Oko 500 studenata Beogradskog univerziteta protestovalo je u centru Beograda zbog izmena Zakona o visokom obrazovanju. Studenti su protestovali i u Nišu.

Izvor: B92, Blic, Tanjug
Podeli

Studenti su najavili veliki protest za 15. oktobar.

Neki od beogradskih studenata su s platoa ispred Filozofskog fakulteta prošetao do Skupštine Srbije i potom su se vratili na plato, gde će, prema rečima Marka Šovića iz "Studentskog fronta", biti održan zbor i doneta odluka o daljim aktivnostima.

Studenti traže da u školskoj 2014/2015. godini bude šest obaveznih ispitnih rokova, umesto pet, kao i da oni koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011. imaju pravo da se finansiraju iz budžeta godinupo isteku redovnog trajanja studija, rekao je Šović Tanjugu.

Akademci se protive i smanjenju kvota za upis na master studije, rekao je Šović i naveo da akademci traže i da započne rad na novom Zakonu o visokom obrazovanju i da ta asocijacija insistira na zakonu koji bi podrazumevao potpuno besplatno visoko obrazovanje, finansirano iz budžeta.

Studentski front insistira i na reformi sistema studentskog predstavništva, koje podrazumeva uvođenje studentskih zborova i delegatskog sistema s predstavnicima koje delegira zbor i koji su smenjivi u svakom trenutku, rekao je on.

Tokom protesta saobraćaj je u centru Beograda bio otežan, a ranije danas na popularnom platou protestovao je i deo studenata Filozofskog fakulteta.

Oni su od uprave zahtevali da se ukine naplata prijavljivanja godine studentima s više od 60 bodova, vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su na budžetu upisali četvrtu godinu.

Članovi "Studentskog fronta" su polovinom maja upali u zgradu Rektorata UB i tu ostali čitavu noć, a sutradan na konferenciji saopštili da traže besplatno školovanje.

I u centru Niša danas su protestovali akademci, čije je neformalno okupljanje inicirao student Ekonomskog fakulteta Mihajlo Pavlović.

Niški studenti takođe traže da se ne smanjuje broj ispitnih rokova, kao i regulisanje apsloventskog staža na povoljniji način kako ne bi gubili pravo na menzu i studentski dom.

Studenti su nezadovoljni zbog odluke o ukidanju apsolventskog staža koja pogađa sada one upisane 2010/11. godine i navode da ih prilikom izmena i dopuna Zakona o visokom školstvu niko nije pozvao da iznesu svoje mišljenje.

Studenti Univerziteta u Nišu takođe su održali protest u centru grada nezadovoljni ukidanjem statusa apsolventa i time što će studenti završnih godina zbog toga morati da plaćaju obnovu godine.

.

Verbić: Studenti treba da traže kvalitetnije programe

Ministar prosvete Srđan Verbić smatra da bi danas, prvog dana studentske školske godine, više trebalo da obratimo pažnju na desetine hiljada brucoša koji žele da studiraju, da nauče mnogo više nego što sada znaju i da nas, kako je rekao, povedu tamo gde mi sami ne znamo kako da stignemo.

"Voleo bih da studenti dolaze za zahtevima koji se tiču studijskih programa, da se bolje koriste potencijali univerziteta, da studiraju na univerzitetu, a ne samo na svom fakultetu", rekao je Verbić Tanjugu povodom protesta studenata.

Studenti, prema njegovim rečima, treba da traže veću mobilnost i da više slušaju kvalitetne predmete na drugim mestima, a ne da pričamo samo o tome "kako da podelimo ovaj mali budžetski kolač koji imamo".

Na Univerzitetu u Beogradu večeras se održavaju izbori za Studentski parlament, a ministar Verbić smatra da ne treba obraćati pažnju na one predstavnike studenata koji imaju lični interes.

"Veliki zadatak studenata večeras je da na pravi način odaberu svoje rukovodstvo, da razmisle ko će govoriti u njihovo ime i da li će biti u njihovo ime", rekao je Verbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 265 idi na stranu