B92 u Tekiji: Gomila mulja i blata

Kladovo/Negotin -- Prestanak kiše omogućio je početak radova na otklanjanju posledice poplava, bujica i klizišta u istočnoj Srbiji. U čišćenju pomaže i Vojska Srbije.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Situacija je danas dosta bolja nego prethodnih dana, nema potrebe za evakuacijom, a čiste se ne samo putevi nego i ulice i dvorišta kuća koja su zatrpana muljem i drvećem.

U selu Grabovica u toku je ispumpavanje vode iz jezera koje su stvorile kiše i bujice.

Na području Tekije, na koju se pre tri dana bukvalno obrušio deo brda i to mesta preplavio muljem i kamenjem, situacija i dalje izuzetno teška, kaže Predrag Marić, načelnik Sekotra za vanredne situacije MUP-a Srbije.

72 sata pošto je bujica odnela sve što joj se našlo na putu, meštani Tekije procenjuju štetu i čiste ono što mogu sami.

“Voda je naišla za 2 sekunde i zatrpala me. Onda je naišla bujica i bacala me nekoliko desetina metara. Nisam paničio, sav izubijan uspeo sam da izađem iz zemlje. Puna su mi bila i usta i oči zemlje”, priseća se kako je bilo u ponedeljak ujutro Dragan Kolundžić koga smo zatekli kako čisti svoju kuću.

U toku pre podneva u Tekiju je stiglo i 150 vojnika koji će pomoći stanovništvu. Vode sigurno neće biti još nekoliko dana, struja bi mogla da bude puštena već sutra.

“Čekamo da se struja priključi, da dobijemo napajanje iz naše crpne stanice. Nakon toga ćemo sagledati kvarove na vodovodnoj mreži, otkloniti ih i potom pustiti vodu. Tek pošto se testira, voda će moći da bude za upotrebu”, kaže Zoran Petrović, direktor JP Jedinstvo Kladovo

Meštanima za sada pomažu i rudari iz Bora. Ipak kako kažu dok sami ne zasuču rukave ne uzdaju se u bilo čiju pomoć.

I u ostalim mestima na području opštine Kladovo otklanjaju se posledice obilnih kiša i klizišta. Lekari su se čamcem uputili do udaljenih sela kako bi pružili pomoć meštanima.

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina, koji je čamcem preko Dunava s ekipom mladih lekara krenuo da obiđe nekoliko sela iza Grabovice, kaže da je meštanima najpotrebnija voda za piće i hrana. I dalje je teška situacija u nekoliko sela u pravcu Negotina, ali i u Tekiji iz pravca Donjeg MIlanovca ka Kladovu.

Na području Negotina se radi na čišćenju kanala i vodotokova kako bi se spremno dočekale nove padavine, najavljene za kraj vikenda. Nastava je prekinuta u pet škola zbog dezinfekcije objekata.

U Negotinu se situacija stabilizovala i nema ugroženih domaćinstava, a meštanima udaljenih sela je najpotrebnija voda za piće i hrana koja im se doprema. Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović kaže da je neophodna hitna pomoć nadležnih zbog odrona i klizišta na lokalnom putu Slatina - Urovice.

Na području Majdanpeka posle obilnih kiša i danas je najteža situacija u selu Boljetin, gde je poplavljeno šezdesetak objekata, a stanovništvu je najpotrebnija voda za piće i hrana. U Boljetinu, čiji meštani su dobili struju lokalni vodovod i dalje ne funkcioniše, a putni pravac od tog mesta do Majdanpeka je prohodan za saobraćaj.

Noirmalizovan rad HE "Đerdap 2"

Normalizovan je rad Hidroelektrane "Đerdap 2" na Dunavu, koja je bila ugrožena velikom količinom vode i naplavina zbog kiše proteklih dana, saopstila je danas Elektroprivreda Srbije.

Pošto su naplavine uklonjene, Hidroelektrana "Đerdap 2" je priključena na elektro-mrežu i radi maksimalnom snagom, osim dva agregata od kojih je jedan u redovnom remontu, a drugi ne radi jer su oštećene zaštitne rešetke.

Veća dunavska elektrana, HE "Đerdap 1", radi redovno i dnevno proizvodi više od 20 miliona kilovat-sati struje.

Zbog dotoka Dunava od 8.600 kubika u sekundi otvorena su dva prelivna polja, piše u saopštenju.

Operativni tim Elektroprivrede Srbije za odbranu elektroenergetskog sistema od poplava preduzima sve neophodne mere kako bi se zaštitili elektroenergetski objekti i što pre sanirale štete od nepogoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 261 idi na stranu