Jakunjin: Kirbi ne zna istoriju

Beograd -- Predsednik Fonda Andreja Prvozvanog Vladimir Jakunjin rekao je da je Majkl Kirbi pokazao nepoznavanje istorije Sovjetskog saveza i Drugog svetskog rata.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"On (Kirbi) nije dobro upoznat sa istorijom Sovjetskog saveza i Drugog svetskog rata. Možda će se naći ljudi koji mogu da mu donesu knjige...ako zna da čita", rekao je Jakunjin upitan da prokomentariše to što je američki ambasador rekao da su Beograd u Drugom svetskom ratu oslobađali ukrajinski vojnici.

On je dodao da je i ranije imao sumnje u to da se u najboljim visokoškolskim ustanovama Amerike budućoj političkoj eliti daje pravo znanje istorije i politike.

"Više puta smo bili svedoci kako Amerikanci mešaju delove sveta, kontinente i to - ko je sa kim u kontaktu", rekao je Jakunjin novinarima u centru "Sava", gde je završena međunarodna konferencija posvećena Prvom svetskom ratu.

On je dodao da "zato ne vidi ništa čudno u (Kirbijevoj) izjavi da su Beograd navodno oslobodili ukrajinski vojnici".

Američki ambasador je u intervjuu "Novostima" rekao da su odnosi Srbije i SAD veoma dobri, ali je povodom najavljene posete ruskog predsednika Beogradu, upitao - ako se to desi, zašto Vladimir Putin dolazi?

"Možete imati dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, i sa SAD. Ali naš stav o posetama kineskih i ruskih zvaničnika se razlikuje. Kinezi gotovo nikoga nisu napali, a Rusi jesu. To treba imati na umu. Još nije sigurno da li će Putin doći, ali ako se to desi - zašto dolazi? Zbog proslave oslobađanja Beograda? A Beograd je oslobodila i Treća ukrajinska armija, kao deo Crvene armije", rekao je Kirbi.

Jakunjin, koji je i direktor Ruskih železnice, rekao je u vezi s ruskim kreditom srpskoj železnici da "ruska država daje kredit i radi sa Srbima, a da Amerikanci mogu da odmore".

Jakunjin se nalazi na listi ruskih zvaničnika kojima su Evropska unija i SAD uvele sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

Između ostalog, zabranjeno im je putovanje i raspolaganje imovinom u tim državama.

DSS: Skandalozna izjava američkog ambasadora

Zamenik predsednika Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović rekao je da je "skandalozna" izjava američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija o
eventualnom dolasku ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd.

Popović je dodao da je skandalozno to što Kirbi "pokušava da odredi ko u Srbiju sme, a ko ne sme da dođe i kog državnika Srbija sme, a kog ne sme da pozove u posetu".

Zamenik predsednika DSS je ocenio da je reč o "diplomatskom gafu" ambasadora "sviknutog da se bez reakcije vlasti meša u unutrašnje poslove Srbije".

"Ako bi isključivo Drugi svetski rat bio kriterijum određivanja koga Srbija treba da poziva u goste na zajedničko obeležavanje značajnih datuma antifašističke borbe, a koga ne, što naravno nije i ne sme da bude slučaj, onda podsećam ambasadora Kirbija da je mnogo više Srba izginulo od angloameričkog bombardovanja 1944. godine nego tokom bombardovanja 1941. godine", naveo je on.

Popović je dodao da treba podsetiti na to da bombardovanje 1944. godine "nije bilo poslednje američko bombardovanje Srbije u 20. veku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu