Kirbi: Ugostite koga hoćete

Beograd -- Ambasador SAD Majkl Kirbi izjavio je da se ne protivi poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli

On kaže da njegova izjava o tome nije pritisak na Srbiju da se opredeli između Moskve i Zapada.

"Srbija ima pravo da pozove koga hoće, kada god hoće, ja sam samo želeo da napomenem da je možda istorijski kontekst donekle iskrivljen", rekao je Kirbi novinarima u zgradi Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu.

Ambasador SAD je kazao da je Beograd oslobađala Treća ukrajinska armija tadašnjeg Sovjetskog Saveza i da su u tome učestvovali vojnici iz različitih sovjetskih republika.

"Ne radi se o tome da ja nisam saglasn s posetom gospodina Putina, nego o tome da, ako je smisao obeležavanje oslobođenja Beograda, onda se treba setiti svih koji su u tome učestvovali", rekao je Kirbi.

Na pitanje da li bi bilo prihvatljivije da Putin dođe nekog drugog dana, a ne na godišnjicu oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu 20. oktobra, Kirbi je ponovio da Srbija ima pravo da pozove koga hoće, "pa i predsednika Putina na taj dan". U Beogradu se u isto vreme čuo i dogovor ruske strane - predsednik Fonda Andreja Prvozvanog Vladimir Jakunjin ocenio je da je Majkl Kirbi pokazao nepoznavanje istorije Sovjetskog Saveza i Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 181 idi na stranu