Erdogan i zvanično predsednik

Ankara -- Novoizabrani predsednik Turske, dosadašnji premijer Redžep Tajip Erdogan, u četvrtak će zvanično biti inaugurisan za šefa države.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na mestu predsednika vlade zameniće ga novi lider vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Ahmet Davutoglu.

Erdogan je 10. avgusta pobedio na prvim direktnim izborima za predsednika Turske, zbog čega je morao da podnese ostavku na mesto premijera i lidera stranke, jer prema turskom ustavu predsednik države mora da prekine veze sa političkim partijama kada ga izaberu.

Erdogan, koji već deceniju dominira turskom političkom scenom, odlučio da je njegov naslednik na mestu premijera i lidera stranke bude doskorašnji šef diplomatije Ahmet Davutogliu.

Funkcija predsednika Turske je uglavnom ceremonijalna, ali je Erdogan ranije najavio da će koristiti i ovlašćenja koja predsednici ranije nisu koristili, kao što su zakazivanje i predsedavanje sastancima kabineta.

Agencija AP iznosi očekivanje kako će Erdogan, koji već više od jedne decenije dominira turskom političkom scenom, nastaviti da upravlja zemljom iz senke.

Erdogan je najavio da će podržati Davutoglua u borbi protiv "paralelne države", koju krivi da je kovala zaveru protiv njega korupcijskim skandalom početkom godine, kao i u podsticanju mirovnog procesa s kurdskom manjinom u Turskoj.

Erdogan je rekao i da će prioritet nove vlade biti usvajanje novog ustava.

Po izboru za lidera AKP, Davutoglu je danas rekao da je članstvo Turske u Evropskoj uniji strateški cilj njegove zemlje, kome će odlučno težiti, kao i da će spoljna politika Turske ostati višestrana.

Davutoglu je rekao da je zemlji potreban novi ustav sa liberalnim karakteristikama i da će on i predsednik Erdogan vršiti dužnost zajedno, bez razmirica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 548 idi na stranu