Nakon napada, ponovo radi Peščanik

Sajt Peščanika ponovo je bio meta napada hakera, a ovoga puta je umesto obaranja sajta na mestima predviđenim za naslove tekstova napisano “Stop lažima“.

Izvor: B92
Podeli

Čak je i sam pristup sajtu Peščanika bio otežan oko dva sata, u prvom momentu se pojavljuje obaveštenje da je u toku redovno održavanje sajta.

Po ulasku na sajt umesto svakog naslova teksta i naziva svake rubrike ispisana je parola “Stop lažima“, a trenutno je sajt potpuno nedostupan za posete. Peščanik je posle 13.30 ponovo postao dostupan.

Peščanikov sajt se našao na meti hakerskih napada po objavljivanju tekstova koji su govorili o tome da su doktorati ministra policije Nebojše Stefanovića, gradonačelnika Beograda Siniše Malog i vlasnika univerziteta Megatrend Miće Jovanovića plagijati.

Policija je najavila istragu povodom toga, oglašavala su se i novinarska udruženja, međutim do sada javnost nije bila upoznata sa time ko je kriv za obaranje i upad na sajt Peščanika.

ANEM: Gušenje kritičkih glasova neprihvatljivo

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija saopštila je povodom napada na portal Peščanik, da je gušenje bilo kakvih kritičkih glasova opasno i neprihvatljivo.

ANEM je podsetio da je Peščanik bio napadnut i početkom juna, pošto je objavio tekst grupe autora u kojem se tvrdi da je doktorska disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koju je odbranio na Univerzetu Megatrend, plagijat.

"Poražavajuća je činjenica da je Peščanik izložen novim napadima dok se formalno i dalje istražuju prethodni. Činjenica da odgovorni za napade od pre manje od tri meseca i dalje nisu otkriveni očigledno samo ohrabruje nove napade", naveo je predsednik ANEM-a Milorad Tadić.

ANEM je podsetio da moderno demokratsko društvo ne može da postoji bez medija koji odražavaju njegovu pluralističku prirodu i kojima ne dominira jedna tačka gledišta, te je stoga bilo kakvo gušenje kritičkih glasova i opasno i neprihvatljivo.

"Zbog napada na sajtove medija ne trpe samo medijske slobode. Urušava se poverenje u institucije, a srpsko društvo u celini udaljava od ciljeva kojima deklarativno teži", naveo je predsednik ANEM-a.

ANEM je pozvao nadležne da utvrde ko stoji iza napada na Peščanik i druge portale i kazne odgovorne u skladu sa zakonom.

UNS i NUNS: Otkrijte ko je oborio Peščanik

UNS i NUNS traže od naldežnih organa da preduzmu najozbiljnije mere kako bi konačno otkrili ko i po čijem nalogu obara sajt Peščanika. Poziv je upućen policiji i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal..

Sajt Peščanika je danas oko podneva je ponovo bio meta hakerskog napada. Pristup sajtu je bio moguć, ali je umesto rubrika i naslova tekstova stajalo “Stop lažima”.

“Sajt Peščanika je ponovo napadnut. Ovog puta, umesto prostog ometanja pristupa sajtu, po prvi put je ugrožen sadržaj. Umesto izbrisanih tekstova, napadači su ostavili političku poruku "stop lažima", označivši sebe kao apsolutne vlasnike i branioce istine. Medij mora da bude zaštićen od ovakve vrste napada - ne tehnologijom, već razumevanjem da se u civilizovanom društvu ne dira u slobodu javne reči", prenose UNS i NUNS navode koji stoje na fejsbuk stranici Peščanika.

UNS i NUNS pozivaju policiju i Tužilaštvo da što pre otkriju ko su nalogodavci i izvršioci ovih napada i navode da su dužni da javnosti saopšte rezultate istrage ranijih napada na sajt Peščanika i druge web portale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 316 idi na stranu