Dačić: Srbija stabilizujući faktor

Beč -- Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je povodom Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu da je Balkan predugo bio region konflikata.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je dodao da Balkan sada želi da ga Evropska unija mirno ujedini, pri čemu će Srbija biti stabilizujući faktor.

"Veoma sam zahvalan (nemačkoj kancelarki) Angeli Merkel što je inicirala ovu konferenciju i uputila ovaj signal. Sledeće godine će konferencija biti održana u Austriji, a potom u Francuskoj. To znači da EU zapadni Balkan smatra ozbiljno partnerom“, istakao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese“.

Dačić je rekao da će u Berlinu biti evaluiran proces širenja, usaglasiće se spoljnopolitičke pozicije i biće razgovarano o ekonomskim projektima kao što su izgradnja puteva i železničkih veza.

Kada je reč o predsedavanju Srbije OEBS-om, iduće godine, on je najavio da će Beograd nastaviti kurs koji je započela Švajcarska.

"Tri tačke su bitne - OEBS mora organizovati nadzor ukrajinsko-ruske granice, humanitarnu situaciju u istočnoj Ukrajini da poboljša i da podstakne dijalog“, rekao je Dačić.

On je ukazao da je Srbija prijatelj Rusije i EU, da teži ka članstvu u Uniji, i zbog toga želi tokom svog predsedavanja OEBS-u da deluje veoma konstruktivno.

"Naše vođstvo treba da bude prihvatljivo za sve strane. Tokom priprema za predsedavanje razgovraću sa svim važnim akterima – Nemačkom, EU, SAD i Ukrajinom i Rusijom“, najavio je Dačić.

Šef srpske diplomatije učestvovaće sutra u delu konferencije koji je namenjen ministrima spoljnih poslova i govoriće na panelu „Ekonomsko upravljanje i približavanje Evropskoj uniji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu