Šta će Vučić predstaviti u Berlinu

Berlin -- U Berlinu se u četvrtak održava konferencija "Zapadni Balkan", na kojoj će učestvovati visoki zvaničnici šest država regiona, Hrvatske, Slovenije, Nemačke i EU.

Izvor: Beta, Danas, Tanjug
Podeli

Kako piše Danas, premijer Aleksandar Vučić će u Belinu predstaviti plan od pet tačaka. Vučić će predstaviti projekat rekonstrukcije pruge Novi Sad - Subotica, pored plana o modernizaciji pruge Beograd - Bar, saznaje Danas.

Reč je o projektu, koji je deo šireg regionalnog plana izgradnje i povezivanja pruge Beograd - Podgorica - Bar - Skadar - Tirana.

Ove saobraćajnice, za koju premijer Srbije zajedno sa premijerima Crne Gore i Albanije, Milom Đukanovićem i Edijem Ramom, traži finansijsku podršku od Evropske unije, podrazumevaju i uključenje Kosova, koje bi jednim krakom trebalo da se poveže na glavnu prugu.

Sagovornici Danasa smatraju da bi „povezivanje ovih država - Mađarske, Srbije, Crne Gore, Albanije, plus Kosovo - moglo da se prepozna kao strateški projekat od regionalnog značaja za koji bi evropski partneri mogli da se zainteresuju“.

„To bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo, već i države centralne Evrope - Mađarsku, Slovačku i Češku.

Na taj način otvorio bi se novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana - luka Bar“, ističu za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

Tražiće se finansijska pomoć za realizaciju, ali i politička podrška koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kredita kod finansijskih institucija za strateške infrastrukturalne projekte.

Prema pisanju Danasa, Aleksandar Vučić predstaviće ukupno pet projekata u Berlinu.

Među tim projektima nalaze se i oni koji podrazumevaju saradnju sa Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom.

I Dačić u Berlinu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić takođe učestvuje na Konferenciji o zapadnom Balkanu. On će učestvovati u delu konferencije koji je namenjen ministrima spoljnih poslova i govoriće na panelu „Ekonomsko upravljanje i približavanje Evropskoj uniji“. Pored ministara spoljnih poslova regiona, u ovom delu Konferencije učestvuju i šefovi diplomatija Nemačke i Austrije Frank-Valter Štajnmajer i Sebastijan Kurc, kao i komesar Evropske unije za proširenje Štefan File. U ministarskom delu konferencije će biti reči o otvorenim pitanjima u regionu, ekonomskom upravljanju u kontekstu približavanja Evropskoj uniji, kao i aktuelnim medjunarodnim pitanjima.

Cilj konferencije je da se potvrdi privrženost EU evropskoj prespektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i procesu njihovog ulaska u Uniju, između ostalog i kroz podsticanje intenzivnije regionalne saradnje. Na skupu će učestvovati predsednici Vlada, ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije država učesnica.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert izjavio je da se konferencija održava nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel 15. jula učestvovala na sastanku šefova država Zapadnog Balkana, u okviru procesa Brdo-Brioni.

Prema rečima Zajberta, cilj inicijative je da se prepoznaju otvorena pitanja i da nov impuls za njihovo rešavanje, pri čemu je težište da se osnaži i pruži podrška saradnji država Zapadnog Balkana.

Tema konferencije biće i približavanje tih država Evropi - u političkoj i ekonomskoj sferi i u smislu vladavine prava. dodao je portparol, koji je ponovio da Nemačka stoji pri svojoj podršci evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan.

Zajbert je precizirao da će učesnike konferencije - šefove država ili vlada Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, oko 15.20 u Berlinu pozdraviti nemačka kancelarka Angela Merkel.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio da konferencija u Berlinu o Zapadnom Balkanu podvlači da se Nemačka i dalje snažno angažuje za celokupni region, saopštila je nemačka vlada.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u sredu je počeo dvodnevnu posetu Nemačkoj tokom koje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel i drugim učesnicima Konferencije "Zapadni Balkan".

Vučić je razgovarati s ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, i sa predstavnicima Svetske banke.

U četvrtak, Vučić će razgovarati s predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.

Radnu posetu Berlinu Vučić će završiti sastankom sa zamenikom kancelarke i ministrom ekonomije i energetike Nemačke Zigmarom Gabrijelom.

U ime Evropske komisije, na konferenciji u Berlinu učestvovaće njen predsednik Žoze-Manuel Barozo i komesari za energetiku i proširenje Ginter Etinger i Štefan File.

Nakon skupa, kako je najavljeno, u 17.30 biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti Merkelova, Barozo i premijer Albanije Edi Rama čija zemlja trenutno predsedava Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu