Keri: Asad je nemilosrdni tiranin

Vašington -- SAD su odobrile novu humanitarnu pomoć za sirijski narod od 378 miliona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vašington je istovremeno osudio "užasnu 'gladuj ili se predaj' taktiku'" režima predsednika Sirije Bašara al-Asada.

"Režim guši pola miliona Sirijaca u Alepu tako što sprečava dopremanje hrane, vode i lekova", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je oštro osudio "brutalni i nelegalni Asadov režim" i dodao da "nemilosredni tiranin masakrira Sirijce širom zemlje".

Prema njegovim rečima, svet mora brzo i odlučno da deluje da bi "nedužnim civilima pružio pomoć, koja bi im spasla život, pošto oni podnose najveći teret ovog varvarskog rata".

Ovim je ukupna američka pomoć za Siriju, od početka sukoba u toj zemlji pre tri godine, dostigla cifru od 2,4 milijarde dolara, prenela je agencija AFP.

Oko 1,2 milijarde dolara su namenjene sirijskom narodu koji je ostao u zemlji, a ostatak za oko tri miliona izbeglica koji su našli utočište u susednim zemljama.

Keri je naglasio da je Vašington i dalje posvećen "iznalaženju političkog rešenja" za krizu u Siriji, iako su početkom godine propali napori da se predstavnici režima i opozicije dovedu za pregovarački sto.

"Nasilje i krvoproliće mora da se okonča i da se radi na budućnosti ponosa i slobode, što svi Sirijci zaslužuju", dodao je Keri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu