Moskva: Opipljive posledice po SAD

Moskva -- Zvanična Moskva upozorila da će nov krug sankcija koje joj je uveo Zapad imati "prilično opipljive posledice" po Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Tanjug
Podeli

Moskva je optužila Vašington da želi da kazni rusku vladu zbog njene odlučnosti u sprovođenju sopstvene državne politike.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi: "Takve odluke Vašingtona mogu samo dodatno da pogoršaju američko-ruske odnose i stvore izuzetno nepovoljnu klimu u međunarodnim odnosima, u kojima je saradnja između naše dve zemlje često imala odlučujuću ulogu", preneo je Rojters.

"Stvarna šteta od uvođenja tako destruktivnih i kratkovidih mera će biti prilično opipljiva za Vašington", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo je navelo kako se čini da Vašington "radi na jednom jedinom cilju, da se sa nama obračuna zbog naše nezavisne politike koja njima ne odgovara".

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je sinoć da se njegova zemlja pridružuje Evropskoj uniji u uvođenju novih sankcija Rusiji.

"S opsežnim sankcijama koje danas objavljujemo nastavićemo da dodajemo pritisak na Rusiju, uključujući saradnike i kompanije koje podržava ilegalne aktivnosti Rusije u Ukrajini", rekao je Obama.

"SAD uvode nove sankcije u ključnim sektorima ruske ekonomije - energetici, (industriji) naoružanja i finansijama", izjavio je on i naveo da će biti zaustavljen izvoz "specifičnih dobara i tehnologija ruskom energetskom sektoru".

Obama je precizirao da se "proširuju sankcije na još ruskih banaka i kompanija" iz oblasti odbrane. Vašington takođe suspenduje kredite i finansiranje ekonomskih razvojnih projekata u Rusiji, rekao je predsednik SAD.

Moskva razočarana što EU ne može da deluje nezavisno

Moskva je razočarana nemogućnošću EU da na medjunarodnom planu deluje nezavisno od diktata Vašingtona, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova reagujući na novi set sankcija EU, prenosi Raša tudej.

Sramno je što EU, koja je dugo tragala za jedinstvenim glasom, sada govori u ime Vašingtona i što je praktično napustila osnovne evropske vrednosti, uključujući pretpostavku nevinosti, navelo je ministarstvo u saopštenju, dan pošto su EU usvojile novu rundu ekonomskih sankcija protiv Rusije zbog ukrajinske krize, prenosi RT.

Usvajanje novih antiruskih sankcija EU 29. jula demonstrira odsustvo političke volje Unije kao i nedostatak odlučnosti da reši ukrajinsku krizu, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

EU koja je sastavljena od 28 članica nastavlja da "slepo ignoriše" razloge koji stoje iza tragičnog razvoja dogadjaja na jugoistoku Ukrajine gde na desetine civila umiru svakog dana zbog vojne operacije Kijeva, a stotine hiljada ljudi je bilo primorano da pobegne iz zemlje, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi RT.

“Ne kršimo nuklearni sporazum”

Moskva je i kao neosnovane odbacila optužbe Vašingtona da je prekršila Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa i poručila da i Rusija ima pritužbe na to kako SAD ispunjavaju svoje obaveze koje proističu iz tog sporazuma.

Te optužbe su "neosnovane kao i sve što Moskva u poslednje vreme čuje od Vašingtona, uključujući i druga pitanja. Nije pružen apsolutno nijedan dokaz koji bi potkrepio (te tvrdnje)", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi "Raša tudej".

U saopštenju se navodi da problemi u vezi sa obavezama koje obe strane imaju u skladu sa sporazumom nisu ništa novo.

"Oni (ti problemi) su dobro poznati obema stranama" i na njima se mora raditi kontinuirano, a obe zemlje moraju da se uzdrže od glasnih optužbi, zaključilo je rusko ministarstvo.

Američka administracija optužila je juče Rusiju da je prekršila Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa i tražila hitne bilateralne razgovore o tom problemu.

Taj sporazum iz vremena hladnog rata, koji je ratifikovan 1988. godine, osmišljen je sa ciljem da se eliminišu krstareće rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara koje se lansiraju sa kopna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu