HR: Nevreme spojilo nebo sa zemljom

Zagreb -- Jako nevreme, koje je zahvatilo Hrvatsku, stiglo je i do glavnog grada Zagreba, gde su se oko 15 sati crni oblaci nadvili nad gradom, donoseći vetar i kišu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Vetar je rušio suncobrane, nosio stvari sa terasa.

Jaki udari vetra i kiša uzrokovali su poteškoće u saobraćaju, a učestale su dojave gradjana o padu stabala na ulice, poplavljenim kolovozima..., tako da vatrogasci već sada imaju pune ruke posla.

Letovi s aerodroma Pleso takodje kasne jer je pista poplavljena.

Kako su portalu Index.hr javili gradjani, nevreme je zahvatilo i ostatak severozapadne Hrvatske. U Koprivnici se nebo zacrnilo, a u Čakovcu je padao led veličine graška.

Prethodno je oluja zahvatila uglavnom severno primorje sa ostrvima gde je ponegde palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

Na ostrvima severnog Jadrana ponegde je palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Za 24 sata na Silbi je palo 217,5 litara kiše, a na Istu čak 294 litre, što je rekordna količina padavina u jednom danu za to područje u julu.

Na Zadarskom području grmljavinsko nevreme, praćeno jakom kišom i olujnim jugom, "spojilo" je nebo sa zemljom, gradske ulice i trgovi za svega nekoliko minuta pretvorili su se u vodopade i jezera, piše Antena Zadar.

Neke ulice su potpuno poplavljene, a vatrogasci imaju pune ruke posla u ispumpavanju vode iz poplavljenih prostorija, posebno na zadarskim ostrvima, a najgore je na Viru, Pagu...

Jutros je Jadrolinijin brod ''Prizna'' u Pašmanskom kanalu spasio brodić pod slovenačkom zastavom, koji je nekontrolirano plutao nošen olujnim vetrom, i uspešno je odvezen u luku Biograd.

Obilne padavine ali i nevreme u Hrvatskoj danas očekuju i u Dalmaciji, javlja Crometeo, i podseća da je Državni Hidro-meteorološki zavod izdao visok stepen upozorenja za celu zemlje.

Za deo zemlje, Riječko i Dubrovačko područje, proglašen je crveni, najveći stepen upozorenja na ekstremne vremenske prilike, gde se očekuju grmljavinska nevremena i velike količine padavina, kao i jak vetar.

RHMZ izdao upozorenje za Srbiju

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za Srbiju najavljujući večeras i u toku noći, kao i sutra, obilnije padavine. U većini mesta pašće od 20 do 40 l/m2, lokalno i oko 60 l/m2, noćas na severu, a sutra uglavnom u centralnim i istočnim krajevima.

Moguće su kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

RHMZ je, takođe izdao i hidrološko upozorenje.

Na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Jasenici, Kubršnici, Resavi, Lugomiru, Moravici, Bjelici, Skrapežu, Đetinji i gornjem toku Zapadne Morave vodostaji će biti u porastu do 02. avgusta sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja uslovnih vodostaja (upozoravajućih nivoa).

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu