Francuska: Mirni protesti za Gazu

Pariz -- Hiljade Francuza protestovalo u Parizu i još nekoliko gradova zbog izraelske ofanzive u Gazi, nakon što su se propalestinske demonstracije izrodile u nasilje.

Izvor: Beta
Podeli

Demonstranti su se odazvali na poziv levičarskih partija, sindikata, grupa za zaštitu ljudskih prava i propalestinskih organizacija, zahtevajući "hitan prekid bombardovanja Gaze" i "ukidanje ilegalne i zločinačke blokade Gaze".

Prema procenama organizatora protesta, koji su ovog puta vlasti dozvolile, u Parizu je učestvovalo oko 25.000 ljudi, dok policija navodi da ih je bilo najviše do 14.500.

Demonstracije, koje su završene oko 20 časova, bile su mirne, osim nekoliko incidenata kada su bačene flaše na policiju, ali je obezbedjenje koje su angažovali organizatori sprečilo da se oni pretvore u ozbiljnije sukobe.

Demonstranti su nosili parole "Bojkot Izraela" i "Izrael ubica", a iznad kolone vijorila se nekoliko metara dugačka zastava u bojama Palestine. Oni su uzvikivali i "Izrael ubica, Oland ostavka" i "Živela Palestina, živeo otpor".

Francuska ima najveće jevrejske i muslimanske zajednice u Zapadnoj Evropi i zato zaoštravanje situacije na Bliskom istoku, kao sada u pojasu Gaze, izaziva i tenzije u toj zemlji.

Učesnici današnjih demonstracija isticali su da oni nisu antisemiti, već da se jednostavno suprotstavljaju akciji Izraela u Gazi. U demonstracijama prošle subote u Parizu i njegovom severnom predgradju Sarsel grupe mladih pljačkali su prodavnice i napadali policiju, a u nedelju su napadnute dve sinagoge u glavnom gradu Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu