Turska: Potraga za još 9 policajaca

Ankara -- Turske vlasti tragaju za devet policijskih službenika koji su još u bekstvu, nakon opsežne operacije protiv ilegalnog prisluškivanja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tom prilikom je uhapšeno 105 sadašnjih i bivših visokih službenika turskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Hapšenja su obavljena u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima, uključujući Izmir i Dijarbakir, prenosi AFP.

Uhapšeni su osumnjičeni za špijunažu, nelegalno prisluškivanje, falsifikovanje zvaničnih dokumenata, ugrožavanje privatnosti, fabrikovanje dokaza i kršenje tajnosti istrage.

Medju onima koje još traže je i Erol Demirhan, biši šef obaveštajnog odeljenja istanbulske policije, koji je nestao nakon što je izjavio kako će se predati vlastima u Ankari.

List Hurijet je na svom vebsajtu objavio da su najnovija hapšenja poslednja epizoda u rivalstvu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog bišeg saveznika Fetulaha Gulena, koji se nalazi u egzilu u SAD. To rivalstvo je iznedrilo i ogroman korupcionaški skandal koji je uzdrmao tursku vladu.

Neki od uhapšenih su istakli kako je racija protiv njih čist politički čin uoči turskih predsedničkih izbora 10. avgusta, u kojima će prema većini procena pobediti sadašnji premijer Erdogan.

Turski premijer već dugo Gulenove pristalice optužuje za formiranje "paralelnih strukture u državi" i montiranje korupcionaškog skandala.

Neki od uhapšenih pripadaju hiljadama službenika policije koje je Erdoganova vlada otpustila u spektakularnoj čistki.

Jedna grupa njih se sumnjiči da su od 2010. nelegalno prisluškivali predstavnike vrha vlasti, uključujući i samog Erdogana, kao i sudije, novinare, članove vlade i šefa turske nacionalne obaveštajne organizacije (MIT) Hakana Fidana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu