UN za istragu ofanzive na Gazu

Ženeva -- Savet za ljudska prava UN saglasio se da bude pokrenuta međunarodna istraga kršenja ljudskih prava, koja su možda počinjena tokom izraelske ofanzive na Gazu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na hitnoj sednici 47 članica foruma, sa sedištem u Ženevi, rezolucija koju su predstavili Palestinci usvojena je s 29 glasova "za", jednim glasom protiv (SAD) i 17 uzdržanih, preneo je Rojters.

Ministarstvo zdravlja za pojas Gaze saopštilo je da je najmanje 49 Palestinaca ubijeno danas, od kojih mnogi u sukobima u Kan Junisu na jugu pojasa Gaze, čime je broj poginulih od početka izraelska ofanzve na pojas Gaze 8. jula dostigao 680, kako navodi AP, dok Rojters javlja da je broj palestinskih žrtava 668.

Na krajnjem severu stanovnici su nastavili da beže iz Beit Hanuna, gde su izraelski tenkovi prodrli dublje u taj pogranični grad u potrazi za skrivenim tunelima Hamasa.

Zvaničnici u Gazi su rekli da je do sada u sukobu, koji traje 16 dana zaredom, 475 kuća potpuno uništeno od izraelske vatre, a 2.644 delimično. Uz to je 46 škola i 56 džamija i sedam bolnica takođe delimično razrušeno, prenosi Rojters.

Odgovarajući na ocenu šefa UN za ljudska prava Nive Pilaj da se ono što se događa u ofanzivi graniči s ratnim zločinima, izraelska ministarka pravde Cipi Livni je rekla da je Savet za ljudska prava svetskog tela antiizraelski.

"Izrael deluje u skladu s međunarodnim pravom. Deluje protiv terorizma. Žalosno je što se civili ubijaju, ali kada ih pozovemo da se evakuišs i Hamas ih poziva da ostanu, onda se to događa", rekla je Livni.

Zbog žestokih sukoba još hiljade Palestinaca je raseljeno.

Diplomatski napori su se zahuktali i državni sekretar SAD Džon Keri rekao je u Izraelu da je postignut izvestan napredak u nastojanjama da se postigne prekid vatre.

Keri se danas sastao s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali, a sastaje se i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom pre povratka u Egipat, koji pregovara o prekidu vatre s islamističkim Hamasom.

Izrael u međuvremenu nastoji da smanji ekonomsku štetu od obustavljanja letova na međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva nakon jučerašnjeg pada jedne rakete iz Gaze u blizini pista.

Međutim, neke avio-kompanije su pauzu od 24 sata produžile danas za još jedan dan.

"Radimo to iz jednostavnog razloga. Narod na palestinskim teritorijama, narod Izraela, svi žive pod pretnjom od nasilja. I to mora da se okonča", rekao je Keri o svojim naporima za uspostavljanje primirja.

On nastoji da u kontaktima s Abasom, Egiptom i Izraelom postigne taj cilj, ali s Hamasom nije u kontaktu, jer SAD tu organizaciju smatraju terorističkom.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri odbacio je njegove apele, istakavši da je interes palestinskog naroda da se ispune uslovi frakcija otpora. Pri tome je mislio pre svega na ukidanje blokade Gaze.

Ofanziva je pokrenuta da se zaustavi raketiranje Izraela, ali u vazdušnim udarima to nije postignuto, pa je u četvrtak prošle nedelje počela i kopnena operacija. Cilj je ne samo da se unište zalihe raketa, već i podzemni tuneli prokopani ispod granice za ubacivanje u Izrael.

U izraelskoj ofanzivi ubijena su da sada 32 vojnika, uključujući petoricu koji su danas poginuli. U raketiranju iz Gaze poginulo je u Izraelu troje civila, među kojima i jedan strani radnik. Jedan izraelski vojnik je nestao i za njega se veruje da je mrtav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 523 idi na stranu