"Bez promene politike prema KiM"

Gračanica -- Ministar bez portfelja u tehničkoj vladi zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, izjavio je danas da neće biti promene politike prema Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug
Podeli

Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja u tehničkoj vladi zadužen za Kosovo i Metohiju, izjavio je da neće biti promene politike prema Kosovu i Metohiji i da će Briselski sporazum biti sproveden, a izrazio je zabrinutost zbog nacrta Zakona o opštim izborima koji se razmatra u skupštini Kosova.

Upitan o mogućnosti donošenja nove rezolucije o Kosovu i Metohiji u Skupštini Srbije, koju je nedavno najavio predsednik Tomislav Nikolić, Vulin je u Gračanici rekao da će se naredna vlada sigurno izjašnjavati i o tome i izneti svoj stav.

Vulin je istakao da neće biti promene politike prema Kosovu i Metohiji.

"Neće biti promene politike prema Kosovu i Metohiji, nećemo priznati Kosovo kao državu. Briselski sporazum će biti sproveden, sve što je dogovoreno biće sprovedeno, svakodnevno ćemo biti prisutni na KiM. Ne može doći do suštinske promene politike u smislu priznanja i našeg odnosa prema Briselskom sporazumu, promene neće biti", podvukao je Vulin.

Ministar je izrazio zabrinutost zbog nacrta Zakona o opštim izborima koji se razmatra u skupštini Kosova, ocenivši da je to kršenje Briselskog sporazuma.

"Ako vi hoćete Srbe na Kosovu i Metohiji, ako hoćete da ovde žive, da odlučuju o svojoj sudbini, omogućite im da to i rade. Omogućite im da glasaju, da imaju prava kakva treba i kakva zaslužuju da imaju, omogućite im da budu deo Kosova i Metohije. Ako to ne želite, onda menjajte Zakon, onda učinite to da nema mesta za Srbe na Kosovu i Metohiji, onda legalizujte rezultate etničkog čišćenja", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ideja po kojoj samo državljani Kosova i Metohije mogu da glasaju na izborima, a ne svi oni koji imaju neka druga dokumenta, a rodjeni su, rasli i proterani sa Kosova i Metohije, predstavlja nastavak politike etničkog čišćenja.

"To što danas radi parlament u Prištini je nešto jako opasno, nešto što uznemirava, upozorava, što govori da Srbi nisu poželjni. Vi sada imate veći broj birača Srba na Kosovu i Metohiji i smanjujete broj mesta u parlamentu za njih", kazao je Vulin.

"Da li to znači da niste ni želeli da budu tu? Ccemu onda Briselski sporazum, čemu sve ovo? Ssta smo onda radili svih ovih meseci i čitave ove godine ukoliko vi imate želju da povećate broj Srba, ali da smanjite njihovu sposobnost predstavljanja u parlamentu"? zapitao je Vulin.

Ministar je naglasio da je to apsolutno neprihvatljivo i da su o tome obavestili medjunarodnu zajednicu.

"Govorili smo o tome i na poslednjem sastanku u Briselu. Oni znaju da je to za nas apsolutno neprihvatljivo i da će od toga, od odnosa prema Srbima na Kosovu i Metohiji, zavisiti naš odnos prema svemu što proizilazi iz toga, ali isto tako i da li ćemo pozvati Srbe da izadju na izbore. A bez izlaska Srba na izbore, niko nema legitimitet na Kosovu i Metohiji, niko", podvukao je Vulin.

Povodom najava o formiranju Vojske Kosova, on je istakao da je Rezolucija SB UN 12 44 tu veoma jasna - nema druge oružane snage osim Kfora na Kosovu i Metohiji.

Vulin je rekao da država Srbija odbija bilo kakvu mogućnost formiranja kosovske armije, uz ocenu da je "u Prištini nastupilo predizborno raspoloženje pa se govori o armiji Kosova i o tome kako će Srbi na severu kroz Civilnu zaštitu postati deo te armije", istakavši da se to neće dogoditi.

"Država Srbija je bila vrlo jasna, vrlo glasna, tražili smo I tražimo da se SB UN izjasni o tome. Ukoliko može da postoji armija Kosova, onda je pitanje da li može da postoji Rezolucija 12 44. Onda je veliko pitanje da li međunarodno pravo ima bilo kakvu moguhnost da živi", kazao je on.

Vulin je napomenuo da velike zemlje danas govore o poštovanju međunarodnog prava, te da im je ovo izvrstan primer da pokažu koliko su posvećeni međunarodnom pravu.

"Samo da sprovedu ono što su sami napravili i ono što su sami potpisali. Armija Kosova je za nas apsolutno neprihvatljiva, smatramo da je destabilizujući faktor u čitavom regionu. Kosovo i Metohija su pod garancijama UN, kakva im još odbrana treba"? upitao je Vulin.

Vulin je danas obišao predškolsku ustanovu "Djurdjevak" u Gračanici i obavestio zaposlene o odluci da Kancelarija za Kosovo i Metohiju finansira jedan obrok dnevno za svu decu u vrtićima koji se nalaze u pokrajini južno od Ibra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 94 idi na stranu