Ešton: Istorijski napredak BG i PR

Njujork -- U dijalogu Beograda i Prištine postignut je istorijski napredak u normalizaciji odnosa, a ključno je da se nastavi sa istom posvećenošću, izjavila je Eštonova.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Postignut je istorijski napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Savet bezbednosti UN je u ponedeljak imao priliku da čuje obraćanje premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hašima Tačija i od njih ste mogli čuti koliko je važan i pozitivan ovaj rad za njihove građane, za stabilnost Zapadnog Balkana i njegovu evropsku budućnost", rekla je visoka predstavnica EU pred SB UN, gde se razgovaralo o saradnji između UN i regionalnih i subregionalnih organizacija.

Dijalog Beograda i Prištine je bio proces sa konrektnim rezultatima koji su promenili svakodnevni život ljudi u tom regionu, istakla je ona.

"Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa postignut u aprilu prošle godine bio je prekretnica u njihovim odnosima. Njegova primena je obuhvatala uspešno održane lokalne izbore na Kosovu i prvi put na severu Kosova i integraciju svih bezbednosnih i pravosudnih struktura u pravni okvir Kosova", kazala je visoka predstavnica.

Eštonova je istakla da je EU zbog ovog napretka mogla da odgovori započinjanjem pristupnih pregovora sa Srbijom i pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, dodajući da će dijalog ubuduće sve više biti deo procesa integracije obe strane u EU.

"Ali poruka koju danas upućujem Prištini i Beogradu glasi da je od ključne važnosti da se dijalog nastavi sa istom posvećenošću. Privrženost EU ovom procesu biće snažna kao i do sada", izjavila je Eštonova u SB UN.

"Osim jasne koristi za obe strane, nadamo se da ovaj dijalog može i treba da bude inspiracija za pozitivne promene, za novi podstrek, u drugim delovima Zapadnog Balakana. Tu, pre svega, mislim na aktuelne događaje u Bosni i Hercegovini", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu