Akcija protiv fizičkog kažnjavanja

Beograd -- Savet Vlade Srbije za prava započeo kampanju pod sloganom "Podignimo ruku protiv fizičkog kažnjavanja dece".

Izvor: Tanjug
Podeli

U Srbiji 72 odsto dece doživi neki oblik nasilja kao metod vaspitanja, što je mnogo više nego u Evropi, izjavila je na konferenciji za novinare potpredsednica Saveta Ljiljana Lučić.

"Kampanja ima za cilj ne samo zabranu fizičkog kažnajvanja dece već i podizanje nivoa opšte svesti o pravima deteta na odrastanje bez nasilja i vaspitavanje bez takve vrste kazne i, u skladu sa tim, sprovođenje mera koje promovišu pozitivno roditeljstvo", rekla je Lučićeva, koja je i državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike.

Ona je naglasila da je fizičko kažnjavanje dece u cilju vaspitavanja praksa koja je raširena u našoj kulturi i često se poistovećuje sa disciplinovanjem dece, što je pogrešno.

Kažnjavanje demostrira moć i dominaciju, ponižava dete i dovodi do fizičkih povreda, tako da se njime ne postiže očekivano pozitivno ponašanje već jača agresivnost deteta, istakla je Lučićeva, dodavši da se na taj način održava ciklus nasilja između roditelja i dece, što vodi tome da se dete ohrabruje na nasilje kao ponašanje koje je društevno prihvatljivo.

Prema rezulatima istraživanja koje je UNICEF sproveo 2005. godine na uzorku od 2.700 dece uzrasta od dve do 14 godina, deca više doživljavaju psihičko zlostavljanje - 62 odsto, iskustvo lakših oblika fizičkog kažnjavanja ima 51 odsto mališana, a čak sedam odsto dece je doživelo teže fizičko kažnjavanje.

Zabrinjavajuće je da deca iz najsiromašnih i romskih porodica doživaljavaju dva do tri puta teže fizičko kažnjavanje, koje, kako je istakla Lučićeva, predstavlja grubo kršenje osnovnih prava deteta, njegovog integriteta i u suprotnosti je sa Konvencijom o pravima deteta UN.

Lučićeva je rekla da se u svetu eksplicitno zahteva ukidanje fizičkog kažnjavanja dece do 2009. godine i da je do sada 18 zemalja, članica Saveta Evrope, izmenilo zakonodavstvo u tom delu. Ona je izrazila očekivanje da će iduće sedmice Vlada Srbije usvojiti Nacionalnu strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Prema rečima Lučićeve, naše zakonodavstvo zabranjuje fizičko kažnjavanje dece u školama, ali toga nema u Porodičnom zakonu, tako da će Ministarstvo rada i socijalne politike predložiti dopunu tog zakona kako bi fizičko kažnjavanje kao mera disciplinovanja bilo zabranjeno.

Napominjujući da je Srbija treća zemlja u regionu gde je ova kampanja započela, šef Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Konstantin Jerokostopulos je rekao da je ova kampanja deo šireg programa u cilju potpunog ukidanja fizičkog kažnjavanja dece u celoj Evropi.

Kampanju su, pored Saveta Vlade Srbije za prava deteta, podržali i kancelarije SE i "Sejv d Čildren " u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu