Ekonomisti protiv intervencija NBS

Beograd -- Ekonomista Milan Kovačević ocenjuje da najavljeno jačanje dinara u odnosu na evro nije dobro, jer NBS ponovo troši devize da bi stabilizovala kurs.

Izvor: B92
Podeli

Nakon višednevnog pada, dinar će u ponedeljak ojačati za 51 paru prema evru, tako da će zvanični srednji kurs biti 87,78 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. Da bi sprečila preveliku oscilaciju kursa dinara, NBS je na međubankarskom tržištu prodala 40 miliona evra.

Zaključno sa tom intervencijom NBS je u novembru, da bi ojačala dinar, ukupno prodala 202 miliona evra na međubankarskom tržištu.

Dinkič: Odbrana od krize

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio za "Politiku" da je bankarski sistem u Srbiji uspeo da se odbrani od prvog talasa krize i da su sada "izazovi usmereni ka privredi".

Opširnije o tome gde ministar ekonomije vidi šansu za privredu Srbije u uslovima svetske finansijkse krize možete čitati u posebnoj vesti u kategoriji Drugi pišu.

"Ne odobravam to što je banka uradila jer će to moći samo da radi sa smanjenjem dalje deviznih rezervi. Mislim da ona ne može značajno delovati na kurs jer su već devizne rezerve počele da se smanjuju, a dug prema inostranstvu povećava", rekao je Kovačević.

"Narodna banka će to verovatno uspeti u ponedeljak, ali ja ne bih preporučio da ide dalje sa značajnijim utroškom deviznih rezervi, jer smo ipak zanemarili kurs i previše ga prepustili uskom međubankarskom tržištu i mislim da se neće moći ponovo održavati na visokoj vrednosti", kaže Kovačević.

Prema Kovačevićevim rečima, sadašnji kurs može da donese probleme, ali i koristi.

"Ipak će kurs verovatno malo pomoći da se stvori nekakav povoljniji odnos između uvoza i izvoza i verovatno će pomoći da imamo manji saldo u tekućem računu", kazao je Kovačević.

"Sa druge strane, pošto imamo dosta robe iz uvoza na domaćem tržištu, to će pritiskati na povećanje cena, ali Narodna banka mora koristiti i druge metode da održava rast cena na prihvatljivom nivou", rekao je Kovačević.

Dinar je u prvih pet dana ove nedelje u odnosu na evro oslabio za 3,45 dinara. U odnosu na evro dinar je najmanje vredeo u petak, kada je kurs iznosio 88,29 dinara za evro.

Stepanovićeva: Pad platežne moći

Stalan pad vrednosti dinara doveo je do povećanja troškova proizvodnje, i do poskupljenja roba. To će se na građane, odraziti kroz smanjenu platežnu moć, smatra direktorka Ekonomist medija grupe Biljana Stepanović.

"Ljudima plate realno padaju. Ono što je sad plata od 500, 600 ili hiljadu evra, u slučaju slabljenja dinara, ta plata je nominalno ista. Naravno da ćemo da osetimo ako nama plate realno padaju, samim tim što vrede manje evra iako su iste u dinarima, a sve ostalo poskupljuje i cena mu raste“, objašnjava ona

“Znači vaša se kupovna moć stalno smanjuje, manje stvari možete kupiti za tu svoju nominalno istu platu", rekla je Stepanovićeva za B92.

Krizu bi dodatno mogao da pogorša enormni rast kursa.

Stepanovićeva naglašava da je u ovoj situaciji nezahvalno davati prognoze o kretanjima kursa naredne godine, ali da su realne procene da bi jedan evro u 2009. godini mogao da vredi oko 90 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu