Pad dinara, najave poskupljenja

Beograd -- U samo četiri grada u Srbiji građani mogu da žive od plate. Građani neće gladovati, obećava premijer Mirko Cvetković.

Izvor: B92
Podeli

Dinar polako, ali sigurno slabi i u bankama i menjačnicama se već kupuje za oko 90 dinara. Zvanični srednji kurs dostigao je 88,29 dinara za jedan evro, i to uz poslednju intervenciju Narodne banke, koja je na tržište plasirala 30 miliona evra iz deviznih rezervi. Zbog slabljenja dinara već su najavljena nova poskupljenja prehrambenih proizvoda i lekova.

Sa postojećim cenama, samo stanovnici četiri grada u Srbiji mogli su sebi sa prosečnom zaradom od oko 34.000 dinara da priušte prosečnu potrošačku korpu.

U ostalim gradovima, zarada je pokrivala samo minimalne životne troškove.

Kako sada stvari stoje, cene pre svega uvoznih prehrambenih proizvoda, kućne hemije, ali i obuće i odeće, neće se zadržati na sadašnjem nivou.

Premijer Mirko Cvetković kaže da građani neće gladovati. Razmatraju se mere štednje, a premijer najavljuje da će u razgovore uključiti i opozicione stranke.

“Građani neće gladovati, ali ćemo morati ozbiljno prići utrošku svakog dinara, kako u budžetu, tako i u džepovima ljudi", rekao je premijer.

Građani koje je ekipa B92 jutros zatekla na pijaci kažu da već sada ozbiljno kalkulišu sa kućnim budžetom. Štednju, koju poslednjih dana preporučuje ministar Slobodan Milosavljević, kako kažu, primenjuju odavno.

“Krenuli smo od telefona. Pošto smo penzioneri, nemamo neke prohteve, nisu preveliki, vodim računa kada uključujem mašinu za sudove, ili veš; “Već dovoljno zakidam, na garderobi recimo,verovatno toga se nakupilo tokom godina, pa ne moram da kupujem nešto stalno ,često, skupo", kažu pojedini građani.

Proizvođači, ali i resorni ministar Slobodan Milosavljević tvrde da je glavni razlog poskupljenja rast kursa evra.

Natalija Vranešević. iz Nacionalne asocijacije potrošača Srbije, međutim, podseća da su cene najvažnijih namirnica u Srbiji rasle i dok je dinar bio stabilan.

Rast cena prehrambenih proizvoda u Srbiji dvostruko je veći od inflacije i iznosi 20 odsto, i po tome je Srbija rekorder u regionu.

Ekonomista Pavle Petrović podseća da su cene nafte i hrane u svetu naglo počele da padaju i da MMF takav trend očekuje i u sledećoj godini. Takva situacija bi trebalo da bude i na tržištu u Srbiji.

“To bi ekonomski bilo za očekivati i pomoglo bi ekonomski najugroženijem delu stanovništva. To bi pokazalo da kod nas konkurencija deluje”, kaže Petrović.

“Ako se to ne desi, to bi onda bio jedan jak signal da kod nas postoje monopolske strukture u proizvodnji i prodaju prehrambenih proizvoda”, navodi on.

I pored ovakvih ekonomskih kretanja, Petrović tokom sledeće godine ipak očekuje usporavanje inflacije i stabilizaciju cena u Srbiji.

Milosavljević preporučuje štednju

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavlejvić izjavio je da je poskupljenje opravdano zbog pada vrednosti dinara i sugerisao je građanima, nakon sednice Vlade, kako da uštede u vreme poskupljenja.

Milosavljević kaže da se poskupljenje uvozne hrane, odeće i obuće može nadoknaditi kupovinom domaćih proizvoda. Međutim, problem je sa robom široke potrošnje, za koju u Srbiji ne postoji zamena. Milosavljević smatra da se ovaj problem rešava suzdržavanjem od kupovine

“Mislim da je sidro ili teg koji će sprečiti neka značajnija povećanja cena, na primer, robe široke potrošnje, upravo suzdržavanje od kupovina mašina za veš, ili šporeta, ili nekih drugih proizvoda”, rekao je on.

"Cene lekova rastu zbog evra"

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević objašnjava da će lekovi poskupeti zbog rasta kursa evra.

"Nedavno su lekovi pojeftiniji jer je kurs evra bio u padu, pa je najavljeno poskupljenje lekova očekivano zbog rasta vrednosti evra", kazao je Milosavljević agenciji Beta.

“Mislim da će to biti razlog zbog čega će cene ostati u prihvatljivim ili približno sadašnjim okvirima”, naveo je ministar. On je ocenio i da će prvi poskupeti lekovi, a razlog rasta cena lekova je, kako kaže, sprečavanje mogućih nestašica.

“Mislim da će tu u relativno skorom vremenskom periodu morati da se odobri novi cenovnik, jer gore od novih cena je da lekova nema”, rekao je Milosavljević.

I pored jučerašnje intervencije Narodne banke Srbije, koja je na međubankarskom tržištu prodala 30 miliona evra, sa današnjim srednjim kursom od 88,29 dinara za evro domaća valuta najslabija je od početka godine.

U odnosu na jučerašnji zvanični kurs, dinar je oslabio za skoro jedan odsto.

Prokopijević: Uzdržavanje neće oboriti cene

Ekonomista Milan Prokopijević kaže da ne može da predvidi kako će se kretati rast cena, ali i ističe da je to neminovno i dodaje da ne postoji magična formula koja bi sprečila poksupljenja.

Prokopijević ocenjuje da građani i sami znaju kakve su im mogućnosti kada je kriza. Pri tom, uzdržavanje od kupovine ne može da zadrži cene, kaže Prokopijević.

“Izjava poput ove da će građani uzdržavanjem od kupovina moći da preduprede porast cena je potpuna besmislica”, smatra on.

“Ljudi svakodnevno moraju da kupuju hranu i odeću, pa i ona trajnija potrošna dobra, kao što su frižideri, televizori, automobili, itd. Prema tome, ta strategija je besmislena, svako od nas, kada nema novca, sam odlaže tu kupovinu, ne treba niko da mu da savet”, zaključuje on.

Prokopijević je rekao i da je teško proceniti kojim će tempom cene rasti, ali je podsetio na pravilo da se cene brzo kreću kada idu na gore.

"Neopravdano"

Cene najvažnijih namirnica su rasle i dok je dinar bio stabilan, podseća Natalija Vranešević, iz Nacionalne asocijacije portošača Srbije, gostujući u Vestima B92.

Ona je rekla da je najavljeno poskupljenje neopravdano jer su cene nafte i drugih energenata u padu. Vraneševićeva je rekla da će Asocijacija, preko svojih predstavnika u Ministarstvu trgovine, pokušati da utiče na državu da ne otežava dalje položaj kupaca.

"Ne možemo izaći kao pobednici iz krize"

Toplica Spasojević, vlasnik “ITM grupe”, koja, između ostalog, uvozi i belu tehniku, na čiji bojkot ministar poziva, kaže da njegova kompanija nije još podizala cene, ali da bi to moglo da se desi sredinom decembra, kada kriza zaista dođe u Srbiju.

“Mislim da se efekti krize potcenjuju u našoj javnosti, i da će glavni talas tek doći krajem decembra i početkom januara. Mi smo se malo ‘uspavali’ izjavama da ćemo profitirati od krize. Mislim da je nužan hitan dijalog ministara iz Vlade i guvernera sa vodećim firmama u Srbiji, kako bi se napravila strategija za očuvanje zaposlenja i odbrane od krize, da bismo izašli sa što manje štete. Da izađemo kao pobednici – to ne može da se desi”, kaže Spasojević.

Spasojević navodi i da uvoznici nisu imali razgovore sa predstavnicima Vlade o obostrano prihvatljivim rešenjima zbog pada dinara, ali ni na temu ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu