Od penzija zavisi stav PUPS-a

Beograd -- Srbija blizu dogovora sa MMF-om, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić. U PUPS-u kažu da ne odustaju od povećanja penzija, ali i da vladu neće napustiti.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Posle tri sedmice pregovora Srbija je vrlo blizu toga da postigne aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. To je potvrdio ministar ekonomije Mlađan Dinkić i izjavio da u restriktivnom budžetu, kakav je planiran za sledeću godinu, mora ravnomerno da se štedi i na penzijama i na primanjima zaposlenih u javnom sektoru.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda danas je trebalo da imaju završne konsultacije sa predstavnicima Vlade Srbije o aranžmanu sa tom finansijskom institucijom, ali u Vladi kažu da će se razgovarati i sutra.

Iako se još ne znaju pojedinosti tog aranžmana, ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je postignut načelni dogovor o restriktivnom budžetu i da to podrazumeva smanjenje rasta penzija, ali i plata zaposlenih.

“Najveće stavke u javnoj potrošnji su plate i penzije i u tom smislu mora da se ograniči rast i plata i penzija. Pitanje je mere i važno je da se štednja ravnomerno rasporedi po svim kategorijam. Sad se oko toga razgovara. Dakle, oko strukture budžeta postignut je dogovor da deficit bude 1,5 odsto", objašnjava Dinkić.

Razgovori o penznijama sutra

U Vladi Srbije večeras nije bilo razgovora oko načina usaglašavanja rasta penzija u narednoj godini, rečeno je u Vladi.

U Vladi je rečeno da će razgovori o tome biti vođeni sutra, kao i da će se razgovarati i sa misijom MMF-a, oko aranžmana s tom finansijskom institucijom.

Osim predstavnka Partije ujedinjenih penzionera, koji su odlučno više puta ponovili da ne odustaju od već odobrenog povećanja penzija, Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija, ni kabinet premijera Srbije koji učestvuju u pregovorima sa MMF-om nisu iznosili detalje o toku razgovora.

U stručnoj javnosti, međutim, ali i među predstavnicima vlade sve češće se čuje mišljenje da je za podršku restriktivnom budžetu, koji je neophodan Srbiji u vreme finansijske krize, neophodno da se javna potrošnja smanji na svim nivoima.

"Mislim da svaki trenutak dok je MMF tu treba iskoristiti da se postigne dogovor da se izbalansirano štedi. Pri tome mislim na penzionere i zaposlene", kaže Slobodan Ilić, državni sektretar u Ministarstvu finansija.

Pitanje postizanja ekonomske stabilnosti kroz aranžman sa MMF-om više puta stavljeno je u političku ravan.

Podsetimo, PUPS je kategorično odbijao da koriguje svoje zahteve za povećanje penzija i najavio da će, ako vlada odstupi od tog dogovora, izaći iz vladajuće koalicije.

Čolaković: PUPS ostaje u vladi

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije u republičkom parlamentu Momo Čolaković izjavio je da je predsedništvo stranke na današnjioj sednci ostalo pri stavu da vladina uredba o povećanju penzija za 10 odsto mora de se do kraja sprovede.

Čolaković je agenciji Tanjug izjavio da na današnjoj sednici vrha te stranke nije uopšte bilo reči o mogućnosti izlaska PUPS-a iz vladajuće koalicije.

"Mi očekujemo da će se iznaći rešenje da se svi u Srbiji, zaposleni i penzioneri, posebno javna preduzeća, vlada, ministarstva, skupština i poslanici odreknu mnogih privilegija i apetita kako bi se zajednički snosio teret svih ekonomskih i finansijskih teškoća koje su zadesile zemlju", rekao je Čolaković.

Prema njegovim rečima, predsednik PUPS-a i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić će o stavovima stranke o pitanju visine penzija najpre obavestiti vladu, a potom i javnost.

Rukovodstvo PUPS-a održalo je sastanak na kome je razmatralo poteze za slučaj da Vlada Srbije odustane od povećanja penzija. Nakon održanog sastanka, predsednik partije Jovan Krkobabić sastao se sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Međutim, sastanak premijera i lidera PUPS-a još uvek nije završen.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija veruje da će vlada ostati stabilna.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da očekuje da će svaki član vlade biti razuman i da se nada da PUPS neće donositi ishitrene odluke koje bi doprinele ekonomskoj nestabilnosti zemlje.

Kolundžija je izrazila očekivanje da će PUPS voditi računa o tome da dobra namera koju imaju da bi poboljšali standard penzionera ne bude izmenjena merama koje imaju suprotan efekat.

Vlada Srbije još nije odlučila na koji način će postići smanjenje javne potrošnje i budžetskog deficita, što je uslov za sklapanje sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Kolundžija je rekla da veruje da će Vlada Srbije nastaviti reformski put, doneti budžet za 2009. godinu i tako jasno pokazati da je spremna da nastavi put ka EU što znači i strogo vođenje računa o javnoj potrošnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu