Lene očekuje saradnju Srbije

Beograd, Priština -- EU očekuje od Srbije više saradnje u vezi sa misijom Euleks na Kosovu, poručio je direktor Direkcije za zapadni Balkan Saveta EU Štefan Lene.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Na skupu u beogradskom Sava centru "Srbija i EU - jačanje evropske perspektive", Lene je rekao da je ključno učvrstiti vladavinu zakona i obezbediti stabilnost na Kosovu.

On je kazao da EU očekuje od Beograda da ne sprečava učešće Kosova u regionalnoj saradnji, kao i da ohrabri kosovske Srbe da se uključe u politički proces u Prištini.

Lene je naveo i da EU razume koliko je pitanje Kosova osetljivo za Srbiju.

Direktor za Zapadni Balkan u Direkciji za proširenje EU Pjer Mirel, izjavio je danas da je dolazak Euleksa na Kosovo nešto o čemu EU želi da se dogovori sa Srbijom u interesu svih građana Kosova, ali da ne predstavlja uslov za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

"Euleks nije uslov za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU - uslov je samo saradnja sa Haškim tribunalom", rekao je Mirel

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Dušan Spasojević preneo je stav Vlade Srbije da se vojnim putem ne može rešiti pitanje Kosova i naveo da je angažovanje Kfora izvan rezolucije 1244 Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija neprihvatljivo za Srbiju.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da se Srbija neće odreći Kosova, kao i da bi misija Euleks trebalo da bude tehnička misija koja je statusno neutralna.

Ivanović je kazao da treba napraviti prostora za saradnju privrednika sa srpske i kosovsko-albanske stranke, kao i kontakte između nevladinog sektora, jer bi, kako je naveo, potpuni izostanak komunikacije mogao da izazove nove sukobe.

Ambasador Francuske Žan Fransoa Teral je rekao da EU ima konstruktivan stav po pitanju razmeštanja Euleksa na Kosovu, uz prihvatanje uslova koje je naveo predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Srbije je naveo da će Srbija podržati razmeštanje Euleksa pod uslovom da ta misija dobije mandat Saveta bezbednosti UN, da bude statusno neutralna i da ne sprovodi plan Martija Ahtisarija koji podrazumeva nezavisnost Kosova.

"Misija Euleksa nema veze sa Ahtisarijevim planom i ne prejudicira status Kosova", rekao je Teral i izrazio nadu u rešenje koje će otvoriti put za dalji napredak.

Prema njegovim rečima, pitanje razmeštanja Euleksa na Kosovu je suštinski važno, jer predstavlja vladavinu prava.

On je kazao da Evropa vidi Srbiju kao okosnicu razvoja čitavog regiona i da zato Srbija treba da iskoristi svoju poziciju, jer njenim razvojem napreduje čitav region. Teral je rekao i da priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov za prijem Srbije u EU.

Milibend: Euleks na celom Kosovu

Međunarodna zajednica će i dalje biti prisutna na Kosovu, u vidu Euleksa, rekao je šef britanske diplomatije Dejvid Milibend. On je naglasio da će se to prisustvo ubuduće ogledati u funkcionisanju misije Evropske unije za vladavinu prava.

"Naredni korak je puno razmeštanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova. To će se desiti, i to će biti jedan važan korak napred", rekao je Milibend.

Posle posete Beogradu, šef britanske diplomatije Dejvid Milibend sastao se i sa najvišim kosovskim zvaničnicima u Prištini.

On je obećao nastavak podrške njegove zemlje izgradnji demokratskog i multietničkog Kosova.

U kosovskim medijima se pre dolaska Milibenda spekulisalo da će prva poseta šefa britanske diplomatije Kosovu od proglašenja nezavisnosti biti iskorišćena za pritisak na Prištinu za popuštanje u vezi sa uslovima koje Beograd traži u zamenu za "zeleno svetlo" razmeštanju Euleksa na severu Kosova.

Milibend je s tim u vezi kazao da on ne može određivati način na koji će Ujedinjene nacije voditi dijalog sa dve strane u vezi sa šest tačaka iz pisma generalnog sekretara UN, ali da on ne veruje da kosovska vlada može potpisati nešto što bi moglo voditi prelasku "crvene linije" koju je prethodno podvukla.

"Niti ćemo mi od nje tražiti nešto što bi vodilo prelasku te linije", rekao je Milibend.

Zeri: Neuspešni pregovori

Predsednik Srbije Boris Tadić i Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić odbacili su najnoviju verziju sporazuma o saradnji UNMIK i Vlade Srbije, piše danas prištinski Zeri, pozivajući se na zapadne diplomatske izvore.

Isti izvori tvrde da Tadić i Jeremić nisu zadovoljni novim predlogom o saradnji u okviru šest tačaka, koje je predložio generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Najnoviji predlog je značajno promenjen u odnosu na prvu verziju, koju su odbile vlasti na Kosovu, piše Zeri i dodaje da nema informacija o nastavku pregovora, ali da Srbija ne može podržati misiju Euleks na Kosovu, ako oni budu neuspešno završeni.

Neuspeh dosadašnjih pregovora ogleda se u odlaganju sednice Saveta bezbednosti UN od petka za sledeći utorak, zaključuje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu