Kako ublažiti povećanje cene gasa

Beograd -- Nakon najave poskupljenja gasa, poslanici vlasti i opozicije, iako imaju tri puta veće plate od proseka, kažu da znaju da stanovnici Srbije teško žive.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Istovremeno, premijer najavljuje inicijativu da se ubuduće uvede sistem odloženog plaćanja gasa, dok ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da mu je žao što je povećanje cene gasa od 60 odsto za domaćinstva veliko i da Vlada pokušava da pronađe načine da građani lakše podnesu to povećanje cene.

Povodom poskupljenja gasa od 60 odsto, sa poslanicima na sednici Odbora za industriju razgovarao je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Na početku izlaganja Škundrić je rekao da je poskupljenje gasa posledica veće cene tog energenta na svetskom tržištu. On je rekao da su uslovi za povećanje cene gasa bili ispunjeni još u avgustu, ali da pretpostavlja da to nije urađeno iz političkih razloga.

Škundrić je pojasnio da je cena prirodnog gasa za domaćinstva porasla 59,9 odsto zbog porasta cene na svetskom tržistu, kao i zbog povećanja troškova tranzita kroz Mađarsku.

Cena je dostigla ukupno 532 dolara po hiljadu metara kubnih gasa, što je za 102 odsto više nego pre godinu dana, rekao je ministar na sednici skupštinskog Odbora za industriju.

Cena gasa na ulasku u Srbiju iznosi 34 dinara po kubnom metru, koliko je i sada formirana cena za domaćinstva, dok troškovi u zemlji u nju nisu ušli, rekao je ministar.

Škundrić je objasnio da je cena gasa za domaćinstva formirana na osnovu svetske cene gasa. Međutim, poslanici misle da na visoku cenu gasa utiču i druge stavri.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine kaže da ima dokaze o postojanju gasne mafije, koje će predati ministru unutrašnjih poslova. LDP navodi da je provizija od četiri odsto koju Srbija za posredovanje plaća Jugoros gasu previsoka.

Poslanik LSV-a Nenad Čanak najavio je da će u ponedeljak održati konferenciju za štampu na kojoj će izneti detalje o postojanju gasne mafije. On je rekao da će zbog otkrića, do kojih je došla ta straka, tražiti i hitnu intervenciju MUP-a i UBPOK-a.

Povodom uslova koje je LSV postavila vladi da do večeras odgovori na pitanja o poskupljenju gasa, Čanak je rekao da su sada otvorena potpuno nova pitanja koja će biti razjašnjena do ponedeljka i da mu cilj nije rušenje vlade, već da se obori kriminal i shvati ozbiljnost situacije.

Osim poslanika Lige, pitanja ministru postavljali su i poslanici LDP-a. Jedno od njih odnosilo se na saradnju sa Rusijom na tom planu.

Šef poslanika LDP-a Čedomir Jovanović pitao je zašto je Srbija izgubila udeo od 50 odsto u poslu sa ruskim kompanijama koje su preuzele apsolutni monopol.

“Činjenica je da smo mi do, praktično, Vlade Vojislava Koštunice, imali apsolutno partnerski odnos sa Rusijom u poslovima distibucije, trgovine i snabdevanja gasom naše zemlje. Taj odnos 50-50 odsto je narušen tako što je država Srbija dopustila prodaju 50 odsto svog učešća u kompaniji austrijskoj kompaniji za koju se, zapravo, kao vlasnik pojavljuje Ruska Federacija. To je urađeno netransparentno, bez ikakvih tendera i bez upoznavanja javnosti sa tom ekonomski potpuno neopravdanom odlukom i neopravdanim postupkom”, kazao je Jovanović.

Na ovo, ali i na pitanje da li je gas morao da poskupi za 60 posto, ministar Škundrić je izbegao da odgovori. Podsetimo, Liga je objašnjenje za poskupljenje gasa tražila do večeras u ponoć.

Liga socijaldemokrata Vojvodine juče je najavila da će razmotriti svoje učešče u vladajućoj koaliciji ukoliko što pre ne dobije precizne odgovore o razlozima poskupljenja gasa.

Sednica Odbora, koja je sazvana po hitnom postupku na zahtev poslanika opozicije, održana je bez kvoruma jer su joj prisustvovala samo četiri člana tog tela, ali je u radu učestvovao veći broj drugih poslanika.

Čanak: Dokazi o gasnoj mafiji

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanik u republičkom parlamentu Nenad Čanak izjavio je da ima dokaze o gasnoj mafiji koje će predati ministru unutrašnjih poslova, a da će novinarima u ponedeljak “dati papire od kojih će biti užasnuti".

“Idem sada do ministra unutrašnjih poslova, pokušaću da zatražim hitan sastanak s njim i da od njega zatražim hitnu intervenciju", rekao je Čanak novinarima posle sednice skupštinskog Odbora za industriju.

Čanak je kazao da je tokom dana imao i sastanke sa drugim državnim funkcionerima, ali nije želeo da otkrije s kojim, rekavši da su ti sastanci otvorili potpuno nova pitanja.

“Tek sada smo došli u poziciju da shvatimo na kakav smo vrh ledenog brega, u stvari, naišli i ovo moramo da završimo. Meni nije poenta da se obori vlada, već kriminal i korupcija, da se ljudima pomoglne da prežive zimu i da se cena gasa ne digne za 60 odsto", rekao je Čanak.

On je naveo da ne može sve da otkrije novinarima, da će to učiniti u ponedeljak kada će im “dati papire od kojih će biti užasnuti" ukoliko se ne shvati sva ozbiljnost situacije.

“Ono što smo zatekli je neverovatno. To je čitava struktura koja je posledica nefunkcionisanja države, bolest siromaštva i prljavih ruku", rekao je Čanak.

Poslanici znaju da je teško

Poslanici vladajuće koalicije i opozicionih stranaka saglasili su se da stanovnici Srbije teško žive, ali su predstavnici stranaka koje su u vlasti istakli da vlada za sto dana rada nije mogla ispuniti tako dugoročan i veliki cilj kao što je obezbeđivanje boljeg života građana.

Za prethodnih pet meseci potrošačka korpa u Srbiji uvećana je za gotovo 200 evra: u maju je četvoročlana porodica za osnovne namirnice morala da izdvoji 40.000 dinara, dok je u septembru za istu namenu bilo neophodno čak 55.000 dinara.

U vladajućoj koaliciji, koja je obećala bolji život, traže još vremena da to obećanje ispune.

"Teško možete ispuniti jedan tako dugoročan, veliki cilj kao što je bolji život za 100 dana. Osim toga, ova vlada se suočila sa nekim stvarima koje se vuku iz prošlosti, dakle, neki problemi nisu nastali u ovih 100 dana niti u prethodnih godinu dana", kaže Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju".

Sa platom od preko 100.000 dinara, što je čak tri puta više od prosečne zarade, poslanici u Skupštini tvrde da znaju da se u Srbiji, izvan skupštinskih prostorija, živi teško.

"U odnosu na veliki broj građana, mi nije da imamo pristojnu, nego imamo veliku platu. Ja sam radničko dete i živim u gradu gde sam rođen i znam kako živi veliki broj građana", kaže Miroslav Markićević iz Nove Srbije.

"Ja koja imam dva studenta, samohrana sam majka i zaista od svoje plate, a nije poslanička, zaposlena sam u Telekomu i tu plata jeste poput poslaničke - iste visine, ako ja ne mogu da servisiram - a neću moći sa ovakvim cenama, kad plaćam kablovsku 675 dinara, kad plaćam struju iako koristim plin za kuvanje - ja se zaista pitam šta rade građani", kaže Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke.

"Mogu da kažem da ja zaradim sigurno pet ovakvih plata koje poslanici dobijaju", kaže Branko Ružić iz SPS-a.

"A naravno da je pre svega intencija ne da vodimo računa kolike su plate poslanika, a da ne pominjem direktore javnih preduzeća ili predsednika upravnih odbora javnih preduzeća, koje niko ne pominje, a imaju tri puta veće plate nego poslanici", kaže on.

"U svakom slučaju, mnogo je važnije da vlada ponudi mere da svi građani Srbije žive od svog rada na jedan dostojanstven način", kaže Ružić.

I dok vladajuća koalicija najavljuje da će vlada naći načina da od poskupljenja zaštiti najsiromašnije, građane očekuju nova povećanja cena, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Cvetković: Gas na odloženo plaćanje

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da će zbog velikog poskupljenja gasa predložiti da se uvede sistem odloženog plaćanja tog energenta.

"Tako bi oni koji se greju na gas bili uvedeni u sličan režim kao što je centralno grejanje. Kao što znate, vi u toplanama plaćate 12 meseci iako usluge koristite samo u grejnoj sezoni i na taj način spašavate budžet od velikih udaraca", rekao je Cvetković.

"Meni je rečeno da su računi za gas relativno mali u letnjim periodima i onda smo krenuli u analizu da vidimo kako bi to bilo kada bi deo tih računa, umesto da se plati odmah u celini, recimo 60 odsto bi se platilo sada, a 40 u prvom mesecu van grejne sezone", kazao je premijer Cvetković za RTS.

Cvetković je objasnio da bi Vlada mogla da povuče odluku o poskupljenju gasa ukoliko utvrdi da ta cena nije realna, ali naglašava da sve analize govore o tome da je do tog poskupljenja moralo da dođe.

"Ako se prihvati predlog o kome sam govorio, onda će tu poskupljenja u smislu izdataka u zimskim mesecima biti minorna, ako ih uopšte bude. Zavisi kako se raspodeli deo koji se prebacuje u letnju sezonu", rekao je Cvetković.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić pozvao je lokalne samouprave u Srbiji da omoguće subvencije za plaćanje komunalnih usluga i električne energije najsiromašnijim slojevima stanovništva.

Ljajić je novinarima rekao da je to jedna od mera koja bi mogla da ublaži efekte najavljenih poskupljenja kod najsiromašnijih.

"Na centralnom nivou razmišljamo o nekim vrstama olakšica kao što je odloženo plaćanje ili plaćanje na više rata u slučaju poskupljenja gasa", rekao je Ljajić.

Više o siromaštvu u Srbiji i svetu, povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva možete čitati u posebnoj vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 71 idi na stranu