Uskoro Zakon o dobrobiti životinja

Beograd -- Ministar poljoprivrede Saša Dragin najavio je da će zakon o dobrobiti životinja ući u skupštinsku proceduru do kraja meseca.

Izvor: B92
Podeli

Posle usvajanja tog zakona svi vlasnici životinja krivično će odgovarati ukoliko se ustanovi da su ih na bilo koji način mučili. Dragin je danas posetio jedan od najvećih azila za nezbrinute životinje u beogradskom naselju Kotež. U njemu je smešteno 240 pasa i 40 mačaka, koje su uglavnom napustili bivši vlasnici.

Noseći hranu za pse i mačke, ministar Saša Dragin najavio je da će država učiniti sve da spreči maltretiranje životinja i to da ih vlasnici nekažnjeno izbacuju na ulicu. Zakon je već pripremljen i spreman za usvajanje.

“Ovo je izuzetno važan zakon. U Srbiji postoji veliki problem sa nehumanim postupanjem prema životinjama. Moramo da taj problem rešimo. Ovo ministarstvo je odlučno u tome i svako ko bude maltretirao i mučio životinje, nehumano postupao prema životinjama, odnosno na neadekvatan način se ponaša prema njima, odgovaraće pred zakonom“, upozorio je Dragin.

Vlasnica azila Zlata Korjenić, međutim, ne veruje da će nov zakon biti dovoljan da zaštiti životinje.

“Taj zakon dozvoljava krznaše, ubijanje životinja za verske obrede, eksperimentalne životinje i ograničen boravak životinja u azilima i posle toga humano ubijanje; ne postoji humano ubijanje“, rekla je Korjenićeva.

Direktor uprave za veterinu Zoran Mićović, međutim, kaže da taj zakon mora da se usvoji jer, kako je rekao, mnogo je bolji od zakona koji je trenutno na snazi.

“Zakoni moraju da se sprovode. Naravno da ćemo se truditi da ispred našeg ministarstva taj zakon sprovodimo na najbolji način“, rekao je Mićović.

Prema podacima beogradske komisije za rešavanje problema napuštenih životinja, u Srbiji postoji preko sedam i po hiljada pasa lutalica i mačaka koji nemaju svoj dom.

Samo u poslednjioj godini sterilisano je oko tri i po hiljade pasa.

Očekuje se da će novi zakon o zaštiti životinja biti usvojen za najmanje šest meseci. Jedan od njegovih članova propisuje i uvođenje policije za životinje kao i službe koja će se baviti njihovim spasavanjem i 24-časovnom kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 852 idi na stranu