Tadić: Bez raskola oko mandatara

Beograd -- Lider DS Boris Tadić rekao da u toj stranci nema podela u vezi sa odlukom da mandatar bude Mirko Cvetković, a da će u Beogradu vlast biti ista kao i na državnom nivou.

Izvor: FoNet
Podeli

Tadić kaže da je još u predizbornoj kampanji govorio da bi nestranačka ličnost sa iskustvom u ekonomiji odgovarala profilu budućeg premijera što je sada i potvrdio odlukom da mandat poveri Mirku Cvetkoviću i negirao da je u DS oko mandarata bilo podela i raskola.

On je rekao da su i Bojan Pajtić i Vuk Jeremić bili, takođe, njegovi kandidati, napominjući da je odluku doneo posle pažljivih razmatranja i analiza, kako bi smanjio mogućnost greške.

"Konsultovao sam se sa svim strankama, kao i unutar DS, posle čega sam doneo odluku, što je i ustavna odgovornost predsednika Srbije", kazao je Tadić, napominjući da je pitanje mandatara iznad stranaka i da nikada u prvi plan neće staviti svoju stranačku, u odnosu na državnu ulogu.

Tadić je potvrdio da je u DS-u o mandataru vođena dinamična rasprava, ali je negirao da je bilo glasanja i podela "ko je za ovog, a ko za onog kandidata".

"Nikakvog raskola i sukoba tu nema, ali će u DS uvek biti žive i žustre diskusije, posle koje slede odluke dobre za državu", rekao je Tadić, kao i da su Pajtić, Jeremić, a iznad svega, Cvetković, sve vreme bili samo njegovi kandidati, a ne neke grupacije ili dela DS.

O Beogradu: "Tiha voda breg roni"

Tadić je najavio da će princip po kojem je formirana većina u Skupštini Srbije biti primenjen i kod konstituisanja vlasti u Beogradu i poručio da je nemoguće efikasno voditi Srbiju, ukoliko srce tog sistema nije u direktnoj koordinaciji sa Vladom i ako ne postoji ista struktura vlasti u Beogradu i u Republici.

Upitan da li je to već dogovoreno sa SPS, Tadić je odgovorio da je rekao dovoljno i da "tiha voda breg roni", zbog čega oko ovog pitanja ne bi trebalo praviti veliku buku, već sačekati rezultat.

Tadić je podsetio da je ranije bilo i drugih kandidata za premijera, pominjući pri tome Božidara Đelića, koji će nastaviti posao na evropskim integracijama, kao i Dušana Petrovića, koji će se ubuduće baviti izgradnjom DS, "jer ne možemo svi biti u izvršnoj vlasti, moramo da podelimo zaduženja".

Prvi zadatak premijera i Vlade biće da se konstituišu kao jedan tim i jedan organizam, rekao je Tadić, kao i da on nije bio za povećavanje broja ministarstava, ali da aspiracije rastu ako u vladi učestvuje mnogo stranaka.

"Verujem da će Vlada imati pun mandat, na čijem ćemo kraju biti na pragu prijema u Evropsku uniju", kazao je Tadić.

On smatra da će Dragan Šutanovac, za kojeg je rekao da je do sada odlično obavio posao u ministarstvu odbrane, isto tako obaviti i buduće zadatke modernizacije Vojske i načina obuke.

Prema rečima Tadića, veliki značaj imaće i ministarstva finansija i pravde, koja će ubuduće voditi nestranačke ličnosti, dok bi ministarstvo za Kosovo i Metohiju trebalo da vode ljudi koji su odatle.

Sva personalna rešenja u novoj Vladi Srbije se znaju i njeno formiranje očekuje se sredinom naredne nedelje, najavio je Tadić i odbacio prigovore da je bio popustljiv prema Socijalističkoj partiji Srbije, podsećajući da samo građani ocenjuju način na koji se on ponaša, a ne političke stranke, pa ni sama DS.

Upitan o tome ko će ubuduće voditi Bezbednosno-informativnu agenciju, Tadić je odgovorio da bi to trebalo da bude profesionalac, sa iskustvom u ovom domenu i najavio da će takvo rešenje i biti.

"Nastupa potpuno nova epoha"

"Što se tiče SPS, veoma poštujem njihovu odluku da pređu put od političkog protivništva do političkog partnerstva", rekao je Tadić i poručio da je SPS "dobrodošla u novoj Vladi Srbije i da personalna rešenja SPS mogu samo da doprinesu političkoj stabilnosti naše zemlje".

Tadić je odbacio i kritike da je nedavno na Glavnom odboru DS izjednačio politička nasleđa Zorana Đinđića i Slobodana Miloševića. Njihovo izjednačavanje i poređenje je potpuno nemoguće i besmisleno, objasnio je Tadić, jer smo bili i ostali veliki protivnici u prošlosti, ali možemo postati partneri u budućnosti.

Nastupa novo vreme, potpuno nova epoha, ko to ne oseća, taj ne razume ni politiku, niti potrebe građana, ocenio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu