Špirić: Budućnost bez OHR-a

Sarajevo -- Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da budućnost BiH vidi bez Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Takva budućnost će biti pokazatelj da su svoju misiju uspešno zaokružili i predstavnici međunarodne zajednice i domaći nosioci vlasti, jer će to biti siguran znak da BiH ima zrele i demokratske institucije spremne da se suoče sa mnogobrojnim izazovima evropskog puta", istakao je Špirirć.

On je izrazio nadu da će se odluka o zatvaranju OHR-a doneti na sednici Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira nakon što BiH ispuni pet postavljenih ciljeva i dva uslova.

Članovi Upravnog odobora izrazili su posle sastanka održanog sinoć u Sarajevu sa predstavnicima šest vladajućih političkih stranaka zadovoljstvo napretkom BiH ka ispunjavanju ciljeva i uslov, ali su upozorili i na pravi posao koji tek očekuje BiH.

Povoljna ocena o stanju u BiH na osnovu punog poštovanja Dejtonskog sporazuma, rešenje raspodele imovine između entiteta i države, pitanje raspodele vojne imovine, sprovođenje arbitražne odluke za distrikt Brčko, stalni koeficijent raspodele sredstava od indirektnog oporezivanja, te učvršćivanje vladavine prava, ciljevi su i uslovi zbog čijeg neispunjavanja OHR za sada neće bit zatvoren.

Kada je u pitanju budućnost OHR-a, odnosno eventualna tranzicija od Kancelarije Visokog predstavnika u kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije,

Špirić je rekao da "ono što je najmanje potrebno i domaćim institucijama i predstavnicima međunarodne zajednice jeste apsurdni i svađalački ambijent u kome će se odlučivati o tom pitanju, kao i stvaranje situacije u kojoj je jedna strana prijatelj ,a druga neprijatelj OHR-a".

Špirić je ocenio da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU "istorijski dan za BiH, jer je tim činom i definitivno potvrđena njena evropska perspektiva".

Špirić je rekao da je reforma Ustava BiH usko vezana sa primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naglasio da on mora biti tako reformisan da ne predstavlja usko grlo na putu uspešnog integrisanja zemlje na način koji će dovesti do stvaranja efikasnijih institucija, vladavine prava i jačanja unutrašnje strukture zemlje.

"Sve to moramo raditi korak po korak, jer je Bosni i Hercegovini potrebna ustavna evolucija, a ne ustavna revolucija. Okvir za tu evoluciju mora biti Dejtonski mirovni sporazum, koji neće dozvoliti negaciju niti entiteta niti države", istakao je on.

Lajčak: OHR ostaje u BIH

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da će Kancelarija visokog predstavnika ostati u punom kapacitetu, sve dok vlasti BiH u potpunosti ne ispune postavljene zadatke i uslove za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Sumirajući rezultate dvodnevnog zasedanja Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) u Sarajevu, Lajčak je danas na konferenciji za novinare kazao da je BiH u proteklih nekoliko meseci ostvarila istorijski pomak na evropskom putu, ali nedovoljan za tranziciju OHR-a.

"Potrebno je još usvojiti Strategiju za rešavanje slučajeva ratnih zločina, postići rešenje o državnoj i vojnoj imovini, pravno utvrditi status Brčko Distrikta i uspostaviti Fiskalno veće", rekao je Lajčak.

Članovi Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira razgovarali su protekla dva dana o refomskim procesima, ali i o ispunjavanju pet ciljeva i dva uslova koje je PIC ranije definisao, a koja se tiču tranzicije OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Ciljevi za tranziciju OHR-a su: održiva rešenja podele državne i vojne imovine, potpuno sprovođenje Finalne arbitražne odluke za Brčko, fiskalna održivost i zaživljavanje vladavine zakona.

Postavljeni uslovi za tranziciju OHR-a: potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i pozitivna procena Saveta o situaciji u BiH.

Članovi Saveta sastali su se sa liderima političkih stranaka koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou, ali i s predstavnicima Parlamenta BiH.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak ocenio je da je dosta toga učinjeno, ali da ipak ostaje još puno toga da se uradi pre transformacije OHR-a.

Tokom sastanka Upravnog odbora PIC-a je zaključeno da su BiH potrebne i ustavne promene, na čemu bi trebalo početi da se radi odmah nakon lokalnih izbora koji će biti održani u oktobru.

Članovi PIC-a su pozdravili potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, ali i odluku NATO-a o intenziviranom dijalogu sa Bosnom i Hercegovinom.

PIC je, takođe, pozdravio i hapšenje Stojana Župljanina, osumnjičenog za ratni zločin, a članovi Saveta za sprovođenje mira pozvali su vlasti da u potpunosti sarađuju s Haškim tribunalom, kako bi bili uhapšeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Savet za sprovođenje mira čine predstavnici 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju podršku mirovnom procesu u BiH. Upravni odbor Saveta daje visokom predstavniku u BiH političke smernice za rad.

Članice Upravnog odbora su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsedništvo EU, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Sledeći sastanak PIC-a biće održan u novembru ove godine kada će biti razmatran napredak koji su vlasti u BiH postigle nakon današnjeg sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu