Zdravlje: Utvrditi sve činjenice

Beograd -- Kompanija "Zdravlje Aktavis" saopštila je da će, kad se utvrde sve činjenice, obavestiti javnost gde je nastao propust koji je izazvao pojavu salmonele u bebi čaju.

Izvor: Tanjug
Podeli

Sve dok traju aktivnosti u vezi sa ustanovljavanjem činjenice gde je nastao propust, kompanija će se suzdržati od komentara kako se ne bi stvarala konfuzija u javnosti i ometao rad nadležnih institucija, navedeno je u saopštenju "Zdravlja Aktavis".

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" juče je, na osnovu rezultata obavljenih laboratorijskih ispitivanja i stručnog razmatranja, potvrdio da su dva uzorka bebi čaja, zbog prisustva bakterije salmonele, zdravstveno neispravna.

Po prijemu zvaničnog obaveštenja Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje i socijalnu politiku u kome se navodi da uzorci čaja navedenih serija ne odgovaraju propisima Pravilnika o mirkobiološkoj ispravnosti namirnica, uprava kompanije je 11. juna naložila svom sektoru prodaje da povuče iz prometa sve količine čaja "Za miran san" u najkraćem mogućem roku.

Farmaceutska kuća "Zdravlje Aktavis" je dva dana kasnije, 13. juna, dostavila uzorke bebi čajeva Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut" sa zahtevom da se izvrši ocena njihove mikrobiološke ispravnosti.

O rezultatima ispitivanja Institut je obavestio podnosioca zahteva FHI "Zdravlje" Leskovac i Sektor za sanitarni nadzor, kao i Ministarstvo zdravlja.

Kompanija "Zdravlje Aktavis" je navela da u procesu proizvodnje bebi čaja protiv grčeva u stomaku, nije bilo propusta koji su mogli dovesti do mikrobiološke neispravnosti, što je potvrđeno i inspekcijskom proverom.

Republička sanitarna inspekcija vanrednim pregledom zdravstvene ispravnosti čaja, konstatovala je da je kompletan proces proizvodnje u skladu sa propisanim procedurama dobre proizvođačke prakse (GMP) i da u tom procesu nije bilo nikakvog propusta koji bi se mogao odraziti na njegovu zdravstvenu ispravnost.

Kompanija "Zdravlje Aktavis", u jednom od ranijih saoštenja, navela je da je trovanje beba salmonelom posledica propusta nadležnih ustanova za kontrolu zdravstvene ispravnosti gotovih proizvoda i sirovina, kao i da je ta kompanija uvela najviše standarde poslovanja, kako bi potrošačima obezbedila kvalitetne proizvode.

Opasna bakterija otkrivena je u čaju nakon što je deset beba iz Novog Sada, Inđije i Beočina obolelo, a dve su zbog akutnog trovanja salmonelom smeštene u bolnicu.

Stručnjaci pretpostavljaju da se kontaminacija desila ili na livadi ili u magacinu prerađivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu