Dodatne mere za visoke temperature

Beograd, Kragujevac -- Ministarstvo rada i socijalne politike zatražiće aktiviranje preporuke o posebnom režimu rada na otvorenom u uslovima visokih spoljnih temperatura.

Izvor: B92, Beta
Podeli

"Preporuka nije obavezujuća, ali se moraju preduzeti sve mere bezbednosti", kaže za B92 direktorka Uprave za bezbednost i zaštitu na radu Vera Božić-Trefaldt.

Prema njenim rečima, prošlogodišnja preporuka za poseban režim rada na visokim temperaturama odnosi se na rad na otvorenom i uglavnom se primenjuje na gradilištima. Mere bezbednosti preduzimaju i poslodavci, ali i sami radnici.

Očekuje se da će ove godine temperature tokom leta biti veće u odnosu na prošlu godinu, pa su dodatne mere bezbednosti neophodne. Vera Božić-Trefald kaže da, ipak, ne veruje da će preporuka o izmenjenom režimu rada postati obavezujuća.

Kragujevac: Više posla za Hitnu pomoć

U Kragujevcu je zbog visokih temperatura koje poslednjih dana dostižu i 35 stepeni Celzijusa, za 20 odsto povećan broj intervencija lekara Hitne pomoći na javnom mestu.

Beograd: 104 intervencije

Lekari beogradske Hitne pomoći intervenisali su 104 puta do 16:30 časova, a pomoć u kući ukazali su 54 puta, rečeno je Tanjugu u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Ekipe Hitne pomoći intervenisale su na javnim mestima 50 puta, uključujući šest saobraćajnih nesreća, u kojima je devet osoba povređeno, rekla je lekarka tog zavoda Nada Macura.

Ona je dodala da su se Hitnoj pomoći javljali svi hronični bolesnici, osobe sa glavoboljom i vrtoglavicom, kao i one u polusvesnom stanju. Macura je svim građanima savetovala odmor uz lagane šetnje, konzumiranje više vitamina i tečnosti, a manje masne i slane hrane, kao i oblačenje prilagođeno temperaturi.

Kako je agenciji Beta rečeno u kargujevačkom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, lekari najčešće pomoć ukazuju hroničnim bolesnicima.

Prema rečima pomoćnika direktora kragujevačke hitne pomoći Aleksandra Kličkovića lekarska pomoć se dnevno ukazuje u oko 100 slučajeva na terenu, a naročito je povećan broj intervencija na javnom mestu.

"Česti su kolapsi uz kratkotrajan gubitak svesti usled duge izloženosti visokim temperaturama i nedovoljnog unošenja tecnosti", naveo je Kličković.

On je dodao i da su učestale intervencije u vozilima javnog saobraćaja.

On je istakao da je poslednjih dana povećan broj pacijenata sa tegobama koje su posledice preteranog korišćenja klima uređaja, kao sto su jaki bolovi u kostima i mišićima i razne vrste prehlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu