Ima li sukoba interesa

Beograd -- Dok gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović tvrdi da nije u sukobu interesa jer istovremeno obavlja i funkciju narodnog poslanika, nadležni odbor tvrdi da nije tako.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Naime, Republički odbor za rešavanje sukoba interesa u februaru 2007. godine utvrdio je da narodni poslanici ne mogu istovremeno biti predsednici opština, odnosno gradonačelnici, rečeno je agenciji Beta u Odboru. I dok novoizabrani gradonačelnik Smedereva najavljuje ostavku na poslaničku funkciju, prvi čovek Kragujevca smatra da nije u sukobu interesa.

"Prema zakonu, poslanici ne mogu biti oni koji su u izvršnim organima i u pravosuđu. Tu se misli na republičke izvršne organe. Kakav sam ja republički izvršni organ kao gradonačelnik", upitao je Stevanović, reagujući na optužbe radikala i narodnjačke koalicije da je u sukobu interesa.

Stevanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je njemu i drugim gradonačelnicima koji sede u parlamentu cilj da učine sve da građanima koje predstavljaju bude bolje.

On je dodao da očekuje i od Ustavnog suda da potvrdi da nije u sukobu interesa.

Stevanović je, ipak, naveo da će se povući iz parlamenta ako Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa iznese stav da on ne može istovremeno biti poslanik i gradonačelnik.

Istovremeno, poslanik Demokratske stranke Predrag Umičević izjavio je da će odmah po završetku konstitutivne sednice podneti ostavku na tu funkciju jer je izabran i za gradonačelnika Smedereva.

Umičević je podsetio da gradonačelnici i predsednici opština, prema novom zakonu o lokalnoj upravi, imaju mnogo obaveza u svojim sredinama, a da je u jesenjem delu zasedanja, kada je takođe bio poslanik, mnogo vremena provodio u Beogradu.

Odbor: Postoji sukob interesa

Republički odbor za rešavanje sukoba interesa u februaru 2007. godine utvrdio je da narodni poslanici ne mogu istovremeno biti predsednici opština, odnosno gradonačelnici, rečeno je danas agenciji Beta u odboru.

Ustav Srbije propisuje da "narodni poslanik ne može biti poslanik u skupštini autonomne pokrajine, niti funkcioner u organima izvršne vlasti i pravosuđa, niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom utvrđeno da predstavljaju sukob interesa".

U Republičkom odboru agenciji Beta je rečeno da je ovaj pravni stav usvojen posle prethodnih republičkih izbora, kada su takođe pojedini poslanici tvrdili da nisu u sukobu interesa iako su istovremeno predsednici opština ili gradonačelnici.

Prema tom pravnom stavu, "narodni poslanik ne može biti funkcioner u organima republičke, pokrajinske ili lokalne izvršne vlasti", a ustavom i zakonom "nije isključena mogućnost da narodni poslanik bude odbornik u skupštini opštine i grada".

Republički odbor je zaključio da su opštim pojmom "organi izvršne vlasti" obuhvaćeni svi organi sa izvršnom funkcijom u sistemu teritorijalnog uređenja države.

"Na ovakav zaključak navodi ne samo gramatičko tumačenje odredbe Ustava nego i načelo o jedinstvu pravnog poretka i podeli vlasti, pravilo o vertikalnom razgraničenju nadležnosti između republičkih organa i organa pokrajine i jedinice lokalne samouprave i pravilo o poveravanju nadležnosti Republike Srbije pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave", navodi se u obrazloženju stava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu