Ekonomska razmena nije stala

Beograd -- Ekonomska saradnja između Srbije i Kosova nastavljena i posle proglašenja nezavisnosti.

Izvor: B92
Podeli

U većini prodavnica u Prištini i dalje se mogu pronaći proizvodi iz Srbije. Zvanični Beograd, prema prvim najavama, ne planira uvođenje ekonomske blokade prema Kosovu, a stručnjaci procenjuju da bi blokada više štetila Srbiji nego Kosovu, pošto se čak 15 puta više izvozi na Kosovo nego što se uvozi.

"Mančmelou", "jafa", "plazma", "Heba voda", samo su neki od proizvoda koje je moguće kupiti u Prištini, javljaju naši izveštači.

Između ostalog, mogu se naći i svi proizvodi Svislajon Takova, koje godišnje izvozi 15 miliona evra na kosovsko tržište, kaže za B92 vlasnik tog koncerna Rodoljub Drašković.

“Za koncern je vrlo bitno da ostane na tom tržištu, i da ga dalje razvija. Mi imamo odličnu saradnju sa albanskim privrednicima, imamo svog distributera na Kosovu. Albanski potrošači su izuzetno dobro primili naš proizvodni program i sigurno da svaka obustava rada sa kosovskim tržištem znači dolazak druge konkurencije - Turske, Bugarske, Zapadne Evrope", objašnjava Drašković.

Drašković računa na vernost albanskih potrošača i ne očekuje bojkot robe, kada Svislajon sa ambalaža povuče oznaku "namenjeno kosovskom tržištu".

“Najverovatnije da ćemo mi, zbog stavova određenih ministarstava u Srbiji, Kosovo kao tržište izbaciti sa naše ambalaže. Neće uopšte postojati", kaže Drašković.

Prema zvaničnoj politici Beograda, između Kosova i centralne Srbije roba se otprema i doprema, što simbolično znači da ne postoji klasična carina, objašnjava za B92 Goran Nikolić iz Privredne komore Srbije.

“U strukturi otpreme na Kosovo, glavni su prehrambeni proizvodi, lekovi, građevinski materijali, štampani materijali… Ukupno, prema našoj zvaničnoj statistici, znači legalno, to iznosi 190 miliona dolara u 2007. godini, dok doprema s Kosova iznosi oko 10 miliona dolara. Međutim, treba imati u vidu da se znatan deo prometa obavlja ilegalno i neke procene govore, dosta referentne, da je Srbija otpremila robe i legalno i ilegalno negde oko 385 miliona evra u 2007. na Kosovo, što bi činilo oko 5,7 ukupnog izvoza i otpreme Srbije u toj godini. Znači, to je jedna relevantna cifra”, kaže Nikolić.

Prema rečima ministra trgovine Predraga Bubala, priča o Kosovu i Metohiji još nije završena, pa Srbija ne može da uvodi ekonomski embargo delu svoje teritorije.

I dalje se, međutim, ne zna šta će se desiti ako kosovski Albanci uvedu carinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 48 idi na stranu