Olmert i Abas: Ubrzati pregvore

Jerusalim -- Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas dogovorili su se večeras da ubrzaju mirovne pregovore.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Izrael je rešen da diskutuje o svim ključnim pitanjima," izjavio je Olmertov portparol Mark Regev posle tog sastanka u Olmertovoj rezidenciji, kome su prisustvovali i vođe pregvoračkih timova - ministarska spoljnih poslova Izraela Cipi Livni i bivši palestinski premijer Ahmed Kurei.

Pregovarači će se ubuduće sastajati skoro svakodnevno, najavio je Regev.

Na današnjem sastanku nije bilo reči o sudbini Jerusalima, jednom od gorućih nesporazuma između dva naroda, rekli su izvori bliski pregovorima.

Izraelska strana je nedavno tražila da se to pitanje odloži za sam kraj pregovora, dok se Palestinci tome protive i zahtevaju da se odmah pregovora o svim eksplozivnim problemima.

Palestinski pregovorač Saeb Erekat je izjavio da su se Abas i Olmert dogovorili da se ponovo sastanu za dve nedelje.

Abas je takođe postavio pitanje izraelske blokade pojasa Gaze i oslobađanja palestinskih zatvorenika, kazao je Erekat.

Dvojica lidera su počela redovno da se sastaju i pre nego što su se u Anapolisu dogovorili da mirovni sporazum postignu do kraja predsedničkog mandata Džordža Buša u januaru 2009. godine. Međutim, tek obnovljeni pregovori, posle sedam godina zastoja, brzo su zapali u krizu zbog planova Izraela o izgradnji stotina domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu koji Palestinci smatraju prestonicom svoje buduće države.

U isto vreme pojačani su sukobi između izraelske vojske i palestinskih ekstremista u pojasu Gaze koji skoro svakodnevno ispaljuju rakete na jug Izraela.

Nasilje je i danas nastavljeno i jedan palestinski dečak ubijen je u razmeni vatre, a jedan naoružani Palestinac poginuo je u odvojenom incidentu, čime je broj žrtava od obnove pregovora dostigao bezmalo 200.

Vlada islamističkog Hamasa koji kontroliše pojas Gaze izdala je danas saopštenje u kome je naglasila da Abas, vođa rivalskog Fataha, nema mandat da pravi ustupke Izraelu.

Abasov umereniji Fatah od juna kontroliše samo Zapadnu obalu, nakon što su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Gazom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu